30/8/2008 |
L'equipament del Raval s'ha construït en només un any i mig i obrirà les aules a l'octubre i l'auditori al desembre
L'estretor del Conservatori del Liceu s'haurà acabat aquest curs, que comença a l'octubre. Aquest estiu, la directora Maria Serrat ha ajornat les vacances per garantir que l'equipament estigui llest per obrir les aules. Amb un pressupost ajustat de 20 milions i sense cap ajuda institucional més que la cessió del terreny per part de l'Ajuntament per un període de cinquanta anys, el centre ha construït en només un any i mig un equipament amb noranta aules (dissenyades acústicament segons l'instrument que s'hi ha de tocar). Les obres no acabaran definitivament fins al desembre, en què està previst poder estrenar l'auditori, l'estudi de gravació i les sales d'assaig del cor i de l'orquestra, així com la botiga i el bar restaurant de la plan ta baixa. El Conservatori ja és al segle XXI.
Ben diferent de la majoria de les obres públiques, la construcció del nou conservatori compleix terminis i tindrà un cost inferior al que s'havia pressupostat. Tot i que el Conservatori assumeixi un 80% dels 20 milions pressupostats, el silenci de les institucions (que no han volgut fer-hi cap aportació) i la situació inestable de l'economia (que ha fet tirar enrere algunes empreses que estaven disposades a patrocinar una part de l'obra) faran que l'obra acabi costant 18 milions. Al nou local del Nou de la Rambla s'hi emplaçaran tots els alumnes que estiguin cursant els estudis superiors de música, un currículum que té rang de títol universitari arran de les revisió europea amb el pla de Bolonya. El nou local ha de permetre l'entrada de molts estudiants, previsiblement d'Europa i Amèrica, per fer postgraus especialitzats amb professors del Conservatori. Es podria doblar el nombre d'alumnes del Conservatori, a mitjà termini.
El Conservatori del Liceu mantindrà a la Rambla els estudis superiors de cant i de flamenc no reglats. També s'estan reformant els locals de la plaça Urquinaona per concentrar-hi els estudis de grau mitjà i els de l'aula de música moderna. A diferència del local del Nou de la Rambla, en aquests altres equipaments es formaran professionals sense l'homologació universitària i es fomentarà la música d'amateurs.
A part de la funció cultural, el nou local ajudarà a dignificar el Raval i a enfortir l'eix del Nou de la Rambla, que ha d'unir el Liceu amb les pròximes obertures del Teatre Paral·lel (un local municipal que administra la SGAE i que fa un parell d'anys que s'està restaurant) i l'Arnau (l'Ajuntament procura desbloquejar-ne la compra per donar-li una nova sortida cultural). Un altre equipament d'inauguració recent és la Filmoteca de Catalunya, a tocar de la Rambla del Raval.
La directora Maria Serrat reivindica l'especificitat del Conservatori del Liceu com a únic projecte que engloba 57 de les 300 escoles, un dels setze conservatoris de grau mitjà, un dels dos centres d'aula de música moderna i un dels dos centres de cant no reglat i un dels dos d'estudis universitaris musicals.
El nou Conservatori, sota la coordinació de l'arquitecte Dani Freixes, aconsegueix aïllar-se del soroll del carrer i disposar de llum a l'interior amb un lluernari que permetrà que «plogui» (diu gràficament la directora) a la primera planta. La llum natural arribarà també a la planta baixa, gràcies a una claraboia situada al terra de la primera planta. La biblioteca, que és al quart pis, també gaudeix d'una llum que la fa molt acollidora.
La insonorització ha estat una de les característiques principals de les aules. Depenent dels instruments als quals estiguin destinades, tenen un aïllament o un altre i s'ha procurat que els espais no siguin rectangulars per evitar deficiències acústiques en el so. Fins i tot les portes, amb un petit vidre, pretenen facilitar la concentració dels estudiants durant les hores d'assaig.
JORDI BORDES
El Punt