5/8/2008 |
L'orguener Juan Bautista Díaz ha repassat els tres instruments del país El de la Massana supera amb èxit la primera revisió mèdica.
Andorra no és precisament la jungla birmana a la qual el novel.lista Daniel Manson va enviar el seu afinador de pianos a reparar l'instrument d'un excèntric comandant colonial de Sa Graciosa Majestat. Així que l'afinador dels tres orgues andorrans no ve del Londres victorià sinó de Torrent (València): el mestre orguener Juan Bautista Díaz es dedica des del 1985 a construir i restaurar el que Ignasi Ribas ha definit com el Fórmula 1 de la música contemporània, perquè és el camp d'experimentació de les últimes innovacions en matèria instrumental. Des que va començar el cicle internacional d'orgue, al 1999, Díaz ve dues vegades cada temporada --al desembre i a l'agost-- per fer passar la ITV a l'instrument de cambra de Sant Pere màrtir d'Escaldes; a l'orgue neoclàssic de Sant Esteve, a la capital, i a l'ibèric de Sant Iscle, a la Massana. "N'hi ha pocs que tinguin un manteniment tan rigorós, però és absolutament imprescindible perquè com a instrument de vent que és, l'orgue pateix especialment els canvis de temperatura. Uns graus amunt o avall fan que el diapasó pugi o baixi i se'n ressenti la tuberia. Així que s'ha de repassar regularment", adverteix l'orguener.
Els canvis de temperatura són, doncs, el gran enemic de l'orgue. I especialment la calefacció: "Acostumen a estar instal.lats al cor del temple, que és el lloc més perillós perquè la calor tendeix a pujar. Així que l'hivern és quan l'orgue pateix més. A l'estiu, en canvi, la temperatura interior és més estable". Díaz ha dedicat aquest any especial atenció als dos teclats, divuit registres i 1.208 tubs de l'orgue de la Massana, inaugurat la temporada passada. "Els primers mesos va tenir algun moviment de la fusteria. És normal. Però ara que ha passat un cicle estacional amb totes les vicissituds tèrmiques ja s'ha estabilitzat. Ara bé, la fusta, com més vella, més estable, perquè com que és un element viu, necessita temps per adaptar-se a les condicions".
El millor tractament per garantir la conservació de l'orgue en òptimes condicions és que s'utilitzi regularment. Això evita que la pols es dipositi als tubs, una de les principals culpables del desafinament juntament amb els canvis bruscos de temperatura. Díaz comprova cada tub (el de Sant Esteve en té 2.137) en una feina minuciosa que aquest any li ha portat tres jornades. Res de cirurgia major, però. Un retoc en alguna llengüeta que no acabava de baixar bé, la modificació del recorregut d'algun registre per permetre que hi arribés prou aire, i una passada del drap per treure la pols, i com nous.
A. L.
El Periòdic d'Andorra