ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Martínez Izquierdo ofereix un còctel simfònic en el seu debut

3/10/2003 |

 

El director artístic de l'OBC ha convidat el violinista israelià Shlomo Mintz.

Ernest Martínez Izquierdo s'embarca en la seva primera temporada al timó de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) aquest cap de setmana, amb un programa brúixola que indica quin rumb prendrà la formació. És el primer que dissenya com a director artístic i compta amb un convidat de luxe, el violinista israelià Shlomo Mintz. "Les línies que aplicaré passen per interpretar autors variats i buscar el contrast entre obres, amb solistes de primera categoria", va subratllar el director. Les cites són avui (nou del vespre), demà (set de la tarda) i diumenge (onze del matí).
El concert, en què prima el còctel simfònic, arrencarà amb Els mestres cantaires de Nuremberg, de Wagner, la mateixa obra amb què va debutar l'OBC el 1944, amb Eduard Toldrà al capdavant, i la que va triar Antoni Ros Marbà en la seva etapa de director artístic, el 1967. "Seguir aquesta tradició m'omple d'orgull", va assegurar Martínez Izquierdo.
Shlomo Mintz, un dels violinistes més sol.licitats del moment, tocarà en el Concert per a violí i orquestra en re menor, op.47 de Sibelius (un dels autors preferits del director). "La raó principal d'un artista és recrear els desitjos del compositor en una nova dimensió de comunicació", va sostenir el violinista. Mintz va explicar que dedica més del 60% de la seva activitat al seu treball com a solista i la resta a la direcció, i va comparar la interpretació amb la paleta d'un pintor: "És l'artista qui decideix quins colors vol barrejar". El músic va assegurar que la seva dedicació a la direcció de formacions simfòniques i de cambra ha canviat la seva relació amb l'orquestra com a violinista perquè li aporta "una visió més àmplia" del compositor i li permet connectar més bé "amb la seva creativitat". Part de la seva formació va ser amb Dorothy DeLay en la Julliard School i, malgrat admetre la importància de pertànyer a aquesta escola, va assegurar que el que és fonamental és "el talent individual".
La segona part d'aquest concert estarà dedicada a autors moderns i començarà amb Calidoscopi simfònic, de Montsalvatge, una obra que l'OBC ha interpretat en el festival de Peralada i al Grec, però mai en temporada. I finalitzarà amb L'ocell de foc, de Stravinsky, una peça que, segons Martínez Izquierdo, "permetrà mostrar tot el virtuosisme de l'orquestra".
Joan Oller, director general de l'Auditori, va explicar que l'OBC ha incrementat en més de 1.000 el nombre d'abonats per a la temporada 2003-2004.

Núria Martorell
El Periódico

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet