Kenneth Branagh s'afegeix al corrent d'unir el cinema i l'òpera
22/3/2007 |
L'actor i director irlandès és l'últim que aborda el gènere a l'adaptar 'La flauta màgica', de Mozart.
L'òpera sedueix els directors de cine. Com l'irlandès Kenneth Branagh --que ahir va presentar a Barcelona la seva versió cinematogràfica de La flauta màgica, de Mozart-- i el canadenc David Cronenberg, que es prepara per dirigir l'adaptació operística de La mosca, film que va estrenar el 1986. Zhang Yimou (La linterna roja, La casa de las dagas voladoras) ha triomfat al Metropolitan de Nova York aquesta temporada amb The first emperor, que Tan Dun va compondre per a Plácido Domingo.
El tenor madrileny és un dels grans promotors de la incursió de cineastes en el món del cant com a responsable artístic de l'Òpera de Washington i de la de Los Angeles. Entre els seus projectes hi ha El carter (i Pablo Neruda).
ASSAIG AL LICEU
Cine i òpera es retroalimenten des de fa temps. "Si no has vist mai òpera, veure-la al cine és una bona opció per a qui no és un coneixedor del gènere", va opinar ahir Branagh. No descarta fer algun dia el pas a l'òpera enfrontant-se a una producció en un coliseu líric com en el seu moment van fer Joseph L. Mankiewicz, Lucchino Visconti, Francis Ford Coppola i Roman Polanski, entre altres.
Reconeix que tot i l'atracció que va sentir ahir quan va assistir al Liceu a un assaig de L'holandès errant, òpera amb la qual debuta en el gènere el director teatral Àlex Rigola, no se sent "encara" preparat. "El món de l'òpera m'intimida. No he vist ni he escoltat prou obres", va afirmar.
Diversos responsables de teatres d'òpera l'han temptat. El seu profund coneixement de les obres de Shakespeare --ha adaptat al cine Enrique V i Hamlet, entre altres-- el converteixen en un magnífic candidat per deixar la seva empremta en obres del bard convertides en òpera. "Ja m'han ofert muntar Otel.lo i altres però no hi ha cap òpera que m'inspiri prou. Per fer òpera, de la mateixa manera que per fer cine o ficar-me en qualsevol altre projecte, necessito sentir-m'hi captivat, ple de passió". Això li va passar amb La flauta màgica, una de les obres més cèlebres que ja tenia versió fílmica, insuperable per a molts, realitzada per Ingmar Bergman.
Branagh trasllada l'acció a la primera guerra mundial, amb Tamino convertit en un soldat que lluitarà per l'amor i la pau. El llibret, en anglès enfront de l'alemany original, és obra de Branagh i de l'actor Stephen Fry. L'interpreten cantants poc coneguts, a excepció de René Pape, un Sarastro de referència, i Lyubov Petrova, com a malvada Reina de la nit.
MARTA CERVERA
El Periódico