Anne-Sophie Mutter : "Amb més música seríem més creatius"
1/3/2007 |
Anne-Sophie Mutter dirigeix i interpreta a L'Auditori tres concerts de Bach amb la Trondheim Soloist.
El seu nom és sinònim de perfecció. Des de fa 30 anys és la reina del violí arreu del món i des d'en fa dos Anne-Sophie Mutter viu immersa en l'enregistrament de tota l'obra violinística de Mozart (Deutsche Grammophon-Universal). "Ha estat molt excitant conèixer el jove Mozart, el músic que s'està construint i que es troba sobretot sota la influència de Bach -explica en una entrevista telefònica-. Hi ha molts Mozarts en Mozart: el jove que lluita per construir la seva carrera, el que s'acaba de casar, que desborda de felicitat, i l'últim, el que viu capficat en l'estrès".
Editats ja els cedés, ara apareixen els devedés de les sessions de treball. "Som a l'edat del Hi-tech i hem d'aprofitar-ho per acostar més la música al públic. La gravació d'aquests devedé és una oportunitat meravellosa per deixar un document per a la posteritat". Ara, però, la violinista retorna als orígens, Bach, amb el qual ha iniciat una gira que avui la porta a L'Auditori, on interpretarà els concerts per a violí núm. 1 i 2, a més del Concert per a dos violins amb Mikhail Ovrutsky. Mutter no només n'és la intèrpret sinó que també dirigeix la prestigiosa Trondheim Soloist. "Bach és un dels compositors que més ha influït la meva carrera, com Mozart, Mahler, Mendelssohn. Bach és l'arrel de la música i aquest projecte em permet endinsar-me en la seva complexitat. La seva música és una fórmula matemàtica i és fantàstic quan te n'adones".
Respecte de la Sonata en sol menor "El trino del diable", de Giuseppe Tartini, que tanca el programa i que tocarà amb el pianista Lambert Orkis, Mutter explica que l'obra data de quan el compositor va entrar en un monestir després d'un afer amb una estudiant. "Va mantenir una lluita amb el diable. És una peça molt difícil i impressionant, sobretot el solo de violí". El vessant de directora l'entén "com si fes música de cambra; deixo espai a l'espontaneïtat".
Convençuda que la música és essencial per viure, sentencia: "Amb més música seríem més creatius". "La música et permet endinsar-te en el terreny emocional. Lluites contra tu mateix, contra els teus propis límits, cosa molt necessària en la nostra vida. La música és una lliçó fantàstica per a la vida".
A. Gomila / M. Porter
Avui