La Simfònica del Vallès convida més solistes
10/9/2003 |
El cicle Concerts Simfònics al Palau dedica tres concerts a Dvorák en el centenari de la seva mort.
Millorar la qualitat musical de l'orquestra. Aquest és l'objectiu principal del director de l'Orquestra Simfònica del Vallès, Edmon Colomer. I una de les maneres de fer-ho és treballar amb solistes de renom internacional.
A ixí és com el públic del cicle Concerts Simfònics al Palau es beneficiarà, la temporada que ve, d'una sèrie de propostes musicals entre les quals destaquen figures com el pianista Abdel Rahman El Bacha, el violoncel·lista Lluís Claret i l'oboista Albrecht Mayer.
El cicle dedica tres concerts al compositor txec Antonin Dvorák en el centenari de la seva mort. L'11 d'octubre, l'OSV, amb Colomer al capdavant, interpretarà la Setena simfonia de Dvorák i les Danses hongareses núm. 17, 19 i 21 de Brahms amb arranjaments del músic txec. Completarà el programa el Concert per a violí núm. 2 de Bartók, amb Santiago Juan al violí. Els altres dos concerts dedicats al músic eslau seran el 31 de gener, en què el violoncel·lista Xavier Phillips interpretarà el seu Concert per a violoncel, dirigit per Oliver von Dohnányi, a més a més de la Dansa Lachiana núm. 3 'Dymec' de Janácek i la Simfonia escocesa de Mendelssohn-; i el 3 d'abril, l'OSV i l'Orfeó Català interpretaran el seu Stabat Mater, amb M. Lluïsa Muntada, Mireia Pintó i Francesc Garrigosa com a veus solistes.
Beethoven és un altre dels compositors més treballats aquesta temporada "pel seu valor musical i humanista", segons Colomer. Així, el 22 de novembre, el pianista Abdel Rahman El Bacha interpretarà els concerts núm. 1 i 2, juntament amb l'obertura de Semiramide de Rossini; i el 5 de juny del 2004, l'OSV interpretarà l'òpera Fidelio amb un cor encara per determinar i un programa de joves solistes professionals però que hauran de passar unes audicions "en un projecte que pretén donar noves oportunitats als joves cantants", va explicar Edmon Colomer.
L'orgue serà l'instrument protagonista de la temporada per aprofitar la restauració que s'ha fet de l'orgue del Palau. Tenint en compte que es tracta d'un orgue romàntic, el programa escollit inclou la Simfonia núm. 3 de Saint-Saëns, amb l'organista Thierry Escaich i el reforç de l'Orquestra de Cambra de Granollers. A més a més, Escaich oferirà dues peces pròpies: Improvisació i el Concert per a orgue i orquestra (13 de març).
Concert de Brotons
De la resta de sessions destaca el Concert trobadoresc per a violoncel i orquestra de Salvador Brotons, dirigit per ell mateix i amb Claret de solista, amb l'obertura d'Orfeu als inferns d'Offenbach, el vals núm. 1 de Mephisto de Liszt i la Mort i transfiguració de Strauss (8 de novembre). El 20 de desembre serà el torn del clàssic concert de valsos de Cap d'Any, aquest cop dirigit per Mathias Aeschbacher i amb obres de Dvorák, Sibelius i Borodin sumades als ja clàssics valsos de Johann Strauss. El 17 de gener del 2004 Gustav Mayer, primer oboè de la Filharmònica de Berlín, interpretarà el Concert per a oboè i orquestra de Richard Strauss després d'una setmana de treball amb la formació. El concert es completarà amb la Cinquena simfonia de Mahler, el Mahler-Moment de Dieter Schnebel i El burgès gentilhome també de Strauss.
El programa del 14 de febrer, dirigit per Albert Argudo, està dedicat a la música francesa amb la Pavana per a una infanta difunta de Ravel, la Simfonia espanyola de Lalo amb Ángel Jesús García al violí, una suite de Pélleas et Mélisande de Fauré i la Simfonia sevillana de Turina. El 20 de març, Rússia serà el país protagonista: Simfonia per a cordes i Concert per a piano i orquestra núm. 1 de Xostakóvitx -aquest últim amb Àlex Alguacil al piano i Josep Lluís López a la trompeta-, i la Simfonia núm. 1 de Borodin. Finalment, la formació vallesana interpretarà obres de Stravinsky -Monumentum pro Gesualdo di Venosa ad CD annum-, Haydn -Simfonia núm. 31-, Poulenc -Suite française- i Mozart -Simfonia núm. 31- (22 de maig).
Marta Porter
Avui