ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El 'Don Carlos' original de Verdi arriba per fi al Liceu

19/1/2007 |

 

El coliseu estrena un polèmic muntatge del director Peter Konwitschny.

La versió original francesa de Don Carlos, de Giuseppe Verdi, tal com la va concebre per a l'òpera de París el 1867, arriba per fi al Liceu el dia 27 en una coproducció del coliseu i la Staatsoper de Viena. Fins ara, el Gran Teatre només havia programat la versió més popular, Don Carlo, en italià i reduïda.

La partitura de Don Carlos és fidel a l'original, però no la concepció escènica de Peter Konwitschny, el mateix que va traslladar Lohengrin, de Wagner, a una escola. La seva lectura audaç, gens ortodoxa, va provocar una forta divisió entre els partidaris de la tradició i els que aplaudeixen la renovació en l'òpera arran de l'estrena a Viena. "El missatge d'aquesta obra és el mateix que en Wagner: un ha de fer alguna cosa si vol canviar el món", diu el director.

Don Carlos, una òpera en cinc actes amb llibret de Joseph Méry i Camille du Locle, es basa en el poema musical Don Carlos, Infant von Spanien, de Friedrich von Schiller. El muntatge dura una mica més de cinc hores, amb entreactes inclosos. L'acció transcorre entre França i Espanya, cap al 1560, i narra les intrigues amoroses i polítiques a través de sis personatges: Felip II, rei d'Espanya (Giacomo Prestia, baix), Isabel de Valois, la seva dona (Adrianne Pieczonka, soprano) i el fill del rei Don Carlos (Franco Farina, tenor). La princesa d'Éboli (Sonia Ganassi, mezzosoprano), amant del rei; Rodrigo, marquès de Posa (Carlos Álvarez, baríton), amic de Don Carlos i el gran inquisidor (Eric Halfvarson, baix) completen el repartiment.

"Com en la vida, hi ha comèdia i tragèdia. I uso el ballet que té l'òpera, amb una música molt humorística, per introduir un número còmic que ajuda a aprofundir en la tragè- dia", subratlla Konwitschny. A les seves mans, el ballet es transforma en un somni de la princesa d'Éboli. Ganassi, que debuta en el rol verdià amb aquesta producció, té seriosos dubtes en aquest sentit: "Em preocupa la dificultat que planteja deixar el meu personatge per fer una cosa paròdica i després tornar al dramatisme d'Éboli". I va afegir: "Per un cop que canto poc, m'ha posat pertot arreu. És dur però té sentit. Hi ha altres coses que no entenc. Encara que les faig, perquè és la meva obligació com a artista".

ACTE DE FE PIROTÈCNIC
Però l'autèntica sorpresa del muntatge arriba en el tercer acte en el qual esclaten tots els conflictes durant un acte de fe, en presència de tota la cort. Konwitschny el trasllada als nostres dies amb gent vestida elegantment. L'actriu Lloll Bertran fa de presentadora de televisió. "Començo a actuar durant l'entreacte. Preparo el públic per al gran espectacle pirotècnic mentre em moc pel teatre entre el públic del hall i el Saló dels Miralls, seguida d'un càmera". La seva actuació es veu a diferents pantalles i s'acaba quan els reis fan la seva entrada en escena per la porta principal del Liceu. "Espero que el públic tingui sentit de l'humor. No vull provocar", diu Konwitschny. "Aquest muntatge val molts diners. Ha de servir per a alguna cosa més que per disfrutar de la música, per això intento fer arribar el seu missatge".

MARTA CERVERA
El Periódico

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet