La Simfònica del Vallès repassa els seus 20 anys en un concert
13/1/2007 |
Tots els directors de l'OSV excepte Colomer actuaran al Palau.
L'Orquestra Simfònica del Vallès, una formació privada que predica amb la música per tot el territori català, commemora aquesta nit al Palau el seu 20è aniversari amb un concert molt especial (19.00 hores). Hi participaran tant el seu actual director, David Giménez, com gairebé tots els antics titulars de l'orquestra: Albert Argudo, Jordi Mora i Salvador Brotons. Edmon Colomer és l'únic que no assistirà a la cita a causa de compromisos professionals a Veneçuela. Per a ell, com per a tots els que aquests dies s'han retrobat amb l'orquestra, arribar als quatre lustres de vida és un motiu d'alegria. "Desitjaria que els pròxims 20 anys continuessin amb el mateix entusiasme i energia. Amb la seva perseverança i esforç aniran endavant", va dir ahir Colomer, després de lamentar la seva absència.
L'Orquestra Simfònica del Vallès va sorgir fa 20 anys quan no existia l'Auditori ni la meitat de les actuals sales de concert catalanes. L'impuls d'Amics de l'Òpera de Sabadell va ser fonamental. Però, al cap d'un any de treballar amb ells, els deutes de l'associació van fer inviable el procés. Va ser llavors quan els músics van optar per constituir-se com a societat anònima, cosa insòlita. Van passar a ser els accionistes del projecte.
"L'orquestra va néixer de la il.lusió de tots els músics. Sabíem que empreníem una aventura perquè en aquella època només existien dues orquestres simfòniques professionals a Catalunya: la de Barcelona i la del Liceu", afirma Albert Bardolet, un dels membres més antics que primer va ser violoncel.lista i després, president de la formació. "Vam començar treballant sense cobrar, aportant tots els diners de l'atur a l'empresa", va recordar. La unió i la fermesa dels músics per tirar endavant el projecte va permetre superar aquell moment difícil.
MÉS CONCERTS QUE NINGÚ
Avui la Simfònica del Vallès està consolidada. Té un cicle propi al Palau de la Música i acosta l'òpera a 8.000 persones cada temporada en un altre. El 2006 va oferir 126 actuacions, més que cap altra orquestra espanyola professional. "Tants compromisos poden anar en contra de la qualitat artística però demostren que la gent ens estima".
L'orquestra, privada però amb vocació de servei públic, té un pressupost que no arriba als quatre milions d'euros, dels quals el 30% està finançat per la Generalitat. A partir del 2008 esperen concretar un nou contracte programa en què el compromís de les institucions arribi al 50%. Bardolet té les seves prioritats clares: "Els pròxims 20 anys hem d'estar entre les primeres orquestres de l'Estat i obrir nous mercats".
MARTA CERVERA
El Periódico