ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

6 pianistes participen aquest any al cicle internacional "Hammerklavier 2007"

10/1/2007 |

 

EL CICLE DE CONCERTS DE PIANO HAMMERKLAVIER 2007 S’INAUGURA EL DISSABTE 27 DE GENER AMB EL PIANISTA ALEMANY FRANK WASSER

Un total de 6 pianistes participen aquest any al cicle internacional de piano Hammerklavier 2007, que se celebra un cop més a l’Ateneu Barcelonès, i on la sonata és la protagonista


L’Ateneu Barcelonès acull un any més el cicle internacional de piano Hammerklavier 2007, organitzat per l’Associació Cultural Opus Artis i el mateix Ateneu. El cicle Hammerklavier agafa el nom de la paraula alemanya que serveix per a designar el piano, però també és el sobrenom que té una de les Sonates de Beethoven, concretament la sonata op. 106. La forma sonata és, sense dubte, un dels gèneres preferits entre tots els compositors d’obres per a piano. Enguany, en aquesta edició, tindrem l’oportunitat de sentir sonates pràcticament en tots els concerts del cicle. Així, doncs, podrem sentir la interpretació de dues de les Sonates de Prokofiev de la mà de la pianista italiana Laura Magnani, una de les Sonates de Beethoven que ens interpretarà el pianista alemany Frank Wasser i molt curiosament, tres “Sonata en si menor” de diferents autors: Chopin, Liszt i Richard Strauss, totes tres obres de gran magnitud i que formen part del gran repertori pianístic. Les seves interpretacions aniran a càrrec, respectivament, del pianista sud-africà Nico Benadie, de l’italià Matteo Napoli i del català Raimon Garriga. També cal destacar en el cicle d’enguany la participació de la pianista russa Maria Asseeva, que ens oferirà una de les obres més conegudes de Txaikovski, Les estacions, així com unes Variacions del compositor nigerià Ayo Bankole, autor del qual la pianista n’ha enregistrat la integral.

El cicle s’inaugurarà el proper dissabte 27 de gener a les 19h amb la interpretació de Frank Wasser. Aquest pianista, nascut a Trier (Alemanya), que l’any passat no va poder assistir al cicle per motius personals, interpretarà bàsicament obres de Beethoven, Schumann i Mussorgski. Wasser és especialista en la música del segle XX. Aquest intèrpret ha actuat arreu del món, tant de solista com en música de cambra i ha fet diversos enregistraments discogràfics i radiofònics. A més, és el director del New Berlin Piano Trio, per al qual han estat escrites nombroses obres d’autors contemporanis. Membre fundador del Institut für westlawische Musikforschung a Cottbus, va obtenir el premi Guido Adler per música científica el 2004.

En la Hammerklavier 2007, però, tindrem el privilegi d’escoltar la interpretació d’altres de les grans obres del repertori pianístic:

El pianista sud-africà Nico Benadie, oferirà un concert el dissabte 3 de febrer a les 19h amb obres de Mozart, Brahms i Chopin. Aquest intèrpret ha actuat en repetides ocasions a França, Itàlia, Luxemburg, Holanda, Escandinàvia i Alemanya, a més de la seva natal Sud-àfrica. Alguns dels festivals més importants en els quals ha actuat inclouen el “Kammermusikpodium Braunschweig”, el “Ludwigsburger Schlossfestpielen”, el “Hessicher Kultursommer”, el “Pianorama” de Florència, “Primavera” de Savona, el PianoSolo a Itàlia i el “Musik i Syd” a Suècia. Algunes de les seves actuacions han estat retransmeses per la ràdio sueca, la Deutschlandfunk i la Norddeutscher Rundfunk. Aclamat pel seu “pianisme de qualitat d’or” (The Mercury), també és convidat com a músic de cambra i acompanyant de cantants i és el membre fundador del Trio Altaïr (Suècia).

Hammerklavier 2007 comptarà també el següent dissabte 10 de febrer a les 19h amb el destacat pianista nascut a Salerno Matteo Napoli, que oferirà en la primera i segona part obres de Liszt. Napoli ha estudiat amb artistes de renom com Aldo Ciccolini, Nikita Magaloff, Alfredo Speranza i Yvonne Léfébure. Des de ben jove va guanyar diversos premis en concursos nacionals i internacionals, entre ells el 1986, el primer premi al concurs Liszt a Lucca, Itàlia. Ha actuat arreu d’Europa (tot Itàlia, Viena, París, Londres, Lausanne, Münich) així com a Mèxic, New York, Sao Paulo, Kuala Lumpur, Japó, Austràlia i Nova Zelanda. A més ha actuat i ha impartit seminaris a la Victoria School of Music (Wellington) i ha estat artista en residència a la Residence at King’s College Auckland, també ha actuat a Auckland amb el concert de Grieg i també ha interpretat amb el Terranova duo (amb Uwe Grodd a la flauta) les inusuals sonates per a flauta i piano de Beethoven i Ferdinand Ries.

El dissabte 17 de febrer a les 19 h serà el torn de Maria Asseeva. Aquesta intèrpret, que va néixer a Moscou en una família d’artistes, ens oferirà obres de Txaikovski, Bankole i Liszt. La seva mare era directora de la Samara Music School, mentre que el seu pare era descendent directe del famós poeta Nikolaj Nikolaevic’Assev. Després del seu èxit en el concurs “Kabalewsky All Russian Competition” el 1968, va entrar al Conservatori de Moscou per a estudiar amb el mestre Dorensky. El 1977 es va graduar amb distinció i dos anys més tard va obtir el Diploma de Post-graduat. Maria Asseeva ha gaudit de les millors tradicions de beques daurades russes. Establerta com a pianista solista, solista amb les Orquestres de l’Estat i també com a acompanyant, Maria Asseeva ha actuat en nombroses ocasions a Rússia, arreu d’Europa i també a l’Àfrica. El seu extraordinari talent li ha fet guanyar una plaça important dins l’Olympus Musical de Nigèria com a fundadora de la nova escola de piano i principal pianista de la Societat Musical de Nigèria.

Dissabte 24 de febrer a les 19h, el cicle de concerts Hammerklavier 2007 continuarà amb Laura Magnani. Aquesta intèrpret, nascuda a Spoleto i que va començar de ben jove els seus estudis musicals, ens oferirà un concert centrat en obres de Schubert, Chopin i Prokofiev. Magnani va ser alumna de la professora G. Petrucci i de G. Rossi Scarponi, es va perfeccionar en piano a l’Acadèmia Nacional de Santa Cecília de Roma i a la Sommerakademie Mozarteum de Salzburg, sota el mestratge de S. Perticaroli. Guardonada en nombrosos concursos pianístics, s’ha distingit aviat dins el panorama musical gràcies a la seva gran activitat concertística, tant com a solista com en música de cambra, actuant en diverses ciutats italianes i en nombrosos països estrangers com Àustria, Alemanya, Espanya, Bèlgica, Malta, Canadà i EUA.

El cicle de concerts acabarà el dissabte 3 de març també a les 19h amb l’intèrpret català Raimon Garriga, que amb obres de Bach, Beethoven, Strauss i Granados, tancarà el cicle. Nascut a Barcelona l’any 1975, Garriga va començar a tocar el piano a l’edat de 9 anys. Ha estudiat sota la tutela d’Alícia de Larrocha a l’Acadèmia Marshall i la de Stanislav Pochekin al Conservatori del Liceu. Ha ofert recitals en sales de concert de Nova York, Andorra, Siena, Rimini, Lisboa, Tunis, Colòmbia, Macedònia, d’arreu de Catalunya (inclòs el Palau de la Música i l’Auditori de Barcelona), Sevilla, Granada, Alacant, Còrdoba, Corunya, Mallorca, Menorca, etc. amb una gran acollida del públic i de la critica. En l’àmbit de la música de cambra és membre fundador del Trio Marshall i té un duet estable amb la soprano Sylvia Schwartz, especialitzat en lied alemany i francès. Guardonat en diversos concursos nacionals i internacionals, Raimon Garriga ha participat en l’enregistrament de la integral de l’obra per a piano de X. Montsalvatge i de R. Llorca, en ambdós casos amb el segell Columna Música, obtenint excel•lents crítiques i nominacions a premis nacionals per aquest treball. Actualment és professor al Conservatori del Liceu i a l’Acadèmia Marshall.

El preu de l’entrada de cada concert és de 10 euros, a excepció dels jubilats, estudiants i aturats amb carnet que els costarà només 5 euros. D’altra banda, els socis de l’Ateneu Barcelonès tenen entrada gratuïta. L’Ateneu Barcelonès es troba situat al carrer Canuda, 6 de Barcelona.

El cicle està dedicat íntegrament al piano i vol ésser un referent per a poder tenir una visió de les diferents escoles pianístiques, del vast repertori d’aquest instrument i de les diverses personalitats artístiques existents a través dels intèrprets que hi participen. Es porta a terme en combinació amb un altre que porta el mateix nom i que té lloc a l’Auditori Viader de Girona.

Hammerklavier 2007 compta amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, KNS-classical, Novara Hotels, Canal Nord, 44.1, El Punt i La Porta Clàssica.

Opus Artis
www.opusartis.org
info@opusartis.org


La Porta Clàssica

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet