La versió íntegra de l'òpera «Il più bel nome» s'estrenarà al Metropol al novembre
29/9/2006 |
De la versió concertística se'n va fer un primer tast al castell de Miravet, el dia 11 de setembre passat.
Tot i que ja se'n va poder fer un primer tast al castell de Miravet, on es va presentar una versió concertística reduïda, l'òpera Il più bel nome, considerada la primera òpera italiana que es va representar a la península Ibèrica, s'estrenarà al Teatre Metropol de Tarragona els dies 3 i 5 de novembre. La representació íntegra de l'òpera serà a càrrec de la Jove Orquestra de Cambra de la Ribera d'Ebre i el Cor Ciutat de Tarragona, amb direcció musical de David Magrané i direcció escènica de Josep Maria Mestres. Aquest espectacle és el «plat fort» de la programació de tardor del Teatre Metropol, que també inclou les representacions de La felicitat, El comte Arnau, Otel·lo i, altre cop, El mètode Gronholm, a més dels concerts d'Els Pets i Pascal Comelade.
L'òpera Il più bel nome la va compondre el venecià Antonio Caldara (1670 - 1736) amb motiu del casament de l'arxiduc Carles d'Àustria, llavors rei Carles II d'Aragó, amb Elisabeth Cristina de Brunsvic. Per celebrar l'arribada de la reina a la capital catalana, Caldara, músic de la cort reial, va compondre aquesta òpera, considerada la primera italiana que es va representar a la península Ibèrica.
De la versió concertística d'Il più bel nome, una obra que s'inscriu en l'estètica operística del barroc, se'n va poder fer un primer tast el dia 11 de setembre passat al castell de Miravet. Ara, els dies 3 i 5 de novembre s'estrenarà la seva versió íntegra al Teatre Metropol de Tarragona. La representació serà a càrrec de la Jove Orquestra de Cambra de la Ribera d'Ebre i del cor Ciutat de Tarragona, amb direcció musical de David Magrané i direcció escènica de Josep Maria Mestres. Una producció «made in Tarragona» que, a més, ha guanyat el premi beca Metropol 2006 i compta amb el suport del prestigiós Festival d'Òpera de Butxaca i Noves Creacions, que ha inclòs la seva estrena al Metropol al programa de la seva onzena edició.
LA TARDOR AL METROPOL
Aquest espectacle és el «plat fort» del cicle de tardor del Metropol, que, segons van dir ahir Albert Vallvé, regidor de Cultura, i Jordi Giramé, programador, inclou seixanta actes en dos mesos i mig: «Gairebé un espectacle cada dia», va dir Giramé.
La programació començarà amb una repetició: El mètode Gronholm, (26 d'octubre) que ja es va poder veure al mateix escenari el juny del 2005 i que va ser mereixedor del reconeixement del públic en els premis Els Millors de 2005. El cicle també inclou les representacions d'El comte Arnau (13 de novembre), amb Lluís Soler; La felicitat (17 de novembre), amb Anna Maria Barbany, Clara Segura i el tarragoní Joan Negrié; Otel·lo (1 de desembre), amb Pere Arquillué; i la producció de Teatre Nu i el Teatre Nacional de Catalunya La ventafocs (10 d'octubre), a més de l'espectacle de cabaret de paraules L'illa del tresor, amb direcció d'Ester Nadal i Joan Ollé, i el muntatge de dansa Larandland, d'Àngels Margarit. En música, destaquen els concerts de Pascal Comelade (10 de novembre) i Els Pets, que els dies 15 i 16 de novembre actuaran al Metropol en el marc de la gira Els Pets fan teatre.
A més de les tradicionals representacions dels Pastorets, de l'associació La Salle i la companyia La Golfa (Albert Vallvé s'ha tornat a oferir per representar el paper de sant Josep), hi haurà altres cicles habituals com els Dimarts musicals i Les escoles van al teatre.
CARINA FILELLA
El Punt