ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Música contra l'estalinisme

25/9/2006 |

 

Avui es compleixen 100 anys del naixement de Dmitri Xostakóvitx, un músic lligat a l'URSS.

Avui es compleixen 100 anys del naixement de Dmitri Xostakóvitx, i no és fins ara que es comença a conèixer el seu pensament i el missatge d'unes obres que durant dècades van quedar amagades rere el teló d'acer. El que a l'època soviètica més dura el partit va vendre a l'exterior com "un fidel fill del partit" contrasta amb les duríssimes declaracions que el compositor rus va fer contra Stalin -el qualificava de dictador i el comparava a Hitler- i la repressió cultural que va patir. Tot explicat en el llibre que va dictar a Solomon Volkov, Testimonio: Las memorias de Dmitri Shostakovich (1979).

I és que aquest home que va viure la Revolució Russa als 11 anys i que després va decidir quedar-se al seu país -potser per l'èxit inesperat de la seva Primera Simfonia als 19 anys- i no exiliar-se com van fer altres compositors com Rakmàninov, Prokóvief o Stravinsky, va acabant sent prohibit pel mateix Stalin després que el dirigent veiés la seva òpera Lady Macbeth de Mzsensk (1936), un drama brutal i descarnat sobre les condicions de vida de les dones a la Rússia profunda.

A partir d'aquest moment, el compositor va viure entre la por a ser deportat, el pessimisme constant i la recerca de la llibertat creativa, alhora que feia feines per encàrrec del partit com un aval per salvar la vida. Va rebre nombrosos premis Stalin, però també va escriure algunes obres en què es burla del mateix cap d'Estat, com la Simfonia núm. 9 o Rayok (que no es va arribar a estrenar en vida seva).

Gran desconegut encara ara malgrat tenir obres prou populars com la simfonia Leningrad, la Filmoteca de Catalunya celebra fins al dia 1 d'octubre un cicle de pel·lícules que repassa les millors partitures que el músic va fer per a films com El cuirassat Potemkin, de Serguei Eisenstein; Entusiasmo, de Dziga Vertov; El canto de los ríos, de Joris Ivens, i El rei Lear i Hamlet, de Grigori Kozintsev. El cicle inclou també dos films que repassen la difícil trajectòria vital de Xostakóvitx, Testimoni, de Tony Palmer, basada en el llibre de Volkov, i Sonata per a viola, d'Aleksandr Sokurov, a més d'Eyes wide shut, en què Stanley Kubric va popularitzar un fragment de la seva música.

Marta Porter
Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet