La tercera edició del JIC
22/9/2006 |
Des de la seva primera edició, l’any 2004, el JIC manté la seva voluntat de ser una plataforma que pretén donar a conèixer al públic català els joves intèrprets que comencen a despuntar.
La Porta Clàssica, amb la coproducció d’Ibercamera i L’Auditori i la col·laboració de diverses institucions que li donen suport (Catalunya Música, CM Edicions, Taller de Comunicació i Opus Artis) organitza durant la temporada 2006-2007 la tercera edició del cicle de concerts Joves Intèrprets Catalans (JIC III), amb la gran novetat de tenir com a escenari dels seus concerts la Sala de Cambra i la Sala Polivalent de L’Auditori de Barcelona.
Des de la seva primera edició, l’any 2004, el JIC manté la seva voluntat de ser una plataforma efectiva que pretén donar a conèixer al públic català els joves intèrprets que comencen a despuntar, posant al seu servei tot un ventall d’eines de difusió i promoció per catapultar la seva carrera professional. Aquest fet suposa per al jove intèrpret un contacte directe amb un concert professionalitzat que compta amb uns recursos, una infraestructura i una capacitat de projecció i convocatòria d’alt nivell.
Així doncs, serveis com el de gabinet de premsa, la convocatòria de crítics musicals, la sessió fotogràfica, la promoció especialitzada i personalitzada de cada concert, l’enregistrament i difusió d’aquest per Catalunya Música, l’entrevista i promoció publicitària a les pàgines de La Porta Clàssica i al web www.laportaclassica.com, són recursos que es posaran a l’abast del jove intèrpret per a poder garantir l’èxit d’una experiència artística professional amb un contacte i difusió sense precedents amb el seu públic més directe.
El JIC III, artísticament, barreja diversos formats de concert com el solístic, el cambrístic i el de propostes més innovadores no gaire habituals als escenaris catalans que tenen com a característica comuna la gran qualitat dels intèrprets i repertoris. Totes les propostes incorporades al cicle han estat valorades, en concurs, d’acord amb els criteris artístics d’un comitè que ha tingut en compte, entre d’altres coses, la joventut, la qualitat artística, la innovació i el virtuosisme.
Una de les novetats del JIC III és la incorporació de la figura del compositor resident, també cridat a concurs, que, per encàrrec del cicle, escriurà dues obres que seran incorporades mitjançant les formacions musicals que el componen.
Tot plegat fa del JIC III un cicle de concerts que utilitza els màxims recursos i el més alt nivell per a extreure d’un concert la resposta més productiva pel que fa a la difusió i promoció.
Tot al servei del jove intèrpret.
Aquesta edició s’ha plantejat intentant encabir diversos formats de concert, tot intentat estimular l’originalitat i la creativitat
Confeccionar una programació d’un cicle de concerts de joves intèrprets és una tasca en la que hi intervenen diversos elements: l’originalitat dels programes proposats, la recerca d’artistes joves d’una precoç maduresa i d’una forta personalitat musical, la necessitat de crear vincles amb els joves creadors i la lenta però necessària renovació dels formats del concert clàssic. Aquests són els eixos vertebradors del JIC III en la seva vessant artística. Un cicle que arriba a la seva 3a edició amb l’empenta de seguir consolidant-se com a plataforma de difusió dels joves músics.
El JIC III ha estat plantejat tot procurant que la heterogeneïtat pròpia d’un cicle d’aquestes característiques no fos un element de dispersió del cicle en la seva globalitat.
Aquesta edició s’ha plantejat intentant encabir diversos formats de concert, tot intentat estimular l’originalitat i la creativitat entre els joves intèrprets, tan en el plantejament dels programes com en la seva realització.
Amb aquest mateix esperit s’ha decidit crear la figura del compositor jove en residència, cercant establir una interacció entre joves intèrprets i joves creadors.
Fruit d’aquest vincle aquesta edició del JIC III veurà l’estrena de 4 obres de dos joves compositors, Luís Codera Puzo i Oliver Rappoport.
En aquesta tercera edició el JIC dóna un pas endavant en la seva consolidació a nivell logístic i divulgatiu amb la realització del cicle en la seva integritat a les sales de cambra de L’Auditori en una co-producció a tres bandes en la que s’hi manté la promotora que dóna suport al cicle des de la seva 1a edició, Ibercamera.
Esperem gaudiu molt d’aquest cicle que, des d’una gran qualitat artística, pretén ser punt d’inflexió a les vides professionals dels joves intèrprets que el componen.
La Porta Clàssica