Una orquestra creix a Torroella
8/8/2006 |
La formació barroca La Principessa Filosofa, nascuda a Nàpols, interpreta avui obres dels compositors catalans Pla, Fàbrega, Pons i Baguer en el concert del festival de músiques en memòria d'Ernest Lluch.
A la ciutat de Nàpols, en unes jornades organitzades per l'Institut Ramon Llull, un grup de músics catalans van interpretar un dia d'octubre de l'any passat diversos temes del repertori barroc català. Els músics, majorment formats a Holanda o a Anglaterra i col·laboradors regulars de diverses orquestres barroques europees, van sentir la necessitat de donar continuïtat a l'experiència. Més enllà de la resposta a un encàrrec, van reconèixer una voluntat compartida de participar en la recuperació del patrimoni musical català fent atenció especial al simfonisme de finals del XVIII. A més de constatar aquest interès comú, tot i que puguin mantenir-se oberts a tot el repertori de l'època, eren ben conscients de l'escassetat d'orquestres barroques amb criteris històrics a Catalunya, on només hi ha la formació de Jordi Savall i l'Orquestra Barroca Catalana. Si comptaven totes les que hi ha al conjunt de l'Estat espanyol, els sobraven dits de les mans, mentre que en un país petit com Holanda n'hi ha una quarantena. Per què no crear una nova orquestra? Ja havien trobat el nom, La Principessa Filosofa, manllevat al títol de l'única òpera composta per Carles Baguer, autor de divuit simfonies que poden integrar-se meravellosament en el seu repertori.
Formada La Principessa Filosofa, va començar la recerca de subvencions. Una tasca difícil, segons explica un dels seus membres, el flautista Joan Bosch: «Si demanes subvencions a les institucions, et diuen que una formació ha d'avalar-se amb cinc anys d'existència. Però és molt difícil mantenir-se cinc anys sense subvencions.» Ara bé, a través del mateix Institut Ramon Llull, se'ls va suggerir contactar amb el Festival de Torroella de Montgrí. La resposta va ser tan immediatament favorable que, en aquesta mateixa edició, La Principessa Filosofa ha estat presentada com l'Orquestra Barroca del festival. «Ens hem abraçat», explica Joan Bosch. «Nosaltres necessitàvem una plataforma per projectar-nos a Catalunya. I ells necessitaven una orquestra que pogués interpretar-los amb criteris històrics una obra com ara l'oratori mozartià L'obligació del primer manament.» Amb aquest oratori de Mozart, la Principessa Filosofa va presentar-se dissabte passat, 5 d'agost, com l'Orquestra Barroca del Festival de Torroella. La recepció del públic i de la crítica ha estat formidable, de manera que la formació confia que aquest primer èxit ajudi a consolidar-la.
Avui, també a l'església de Sant Genís, a partir de 2/4 d'11 de la nit, La Principessa Filosofa interpretarà el concert en memòria d'Ernest Lluch que el festival organitza per homenatjar qui tant va col·laborar en la recuperació del patrimoni musical català. Bosch concreta que la primera part del concert (amb obres de Pla, Fàbrega i, dos-cents anys després de ser estrenada i desada, la recuperada Obertura núm. 6. en re major, de Pons) estarà dedicada especialment a Ernest Lluch, i en la segona, la nova orquestra barroca voldrà fer present com el músic català Carles Baguer, del qual s'interpretarà la Simfonia núm. 16. en sol major, va ser atent a l'estil simfònic expandit per Haydn a Europa. El concert acabarà amb la Simfonia núm. 21 de Mozart.
IMMA MERINO
El Punt