ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

La «nova Ainhoa» canta avui a Bonmont

29/7/2006 |

 

La soprano basca enceta a Mont-roig els recitals que farà fins a la tardor i en què mostra la maduresa de la seva veu.

La soprano basca Ainhoa Arteta comença avui al camp de golf Bonmont de Mont-roig del Camp un període de recitals que tancarà a la tardor, quan tornarà a les òperes. Arteta interpretarà aquesta nit, en Les Nits de Bonmont, un variat repertori operístic sota la direcció de Marco de Prosperis i acompanyada per l'Orquestra de l'Acadèmia del Gran Teatre del Liceu. La cantant va explicar ahir que, després d'un període de gairebé dos anys en què va decidir no actuar «per descobrir una nova Ainhoa», ara viu una etapa plena de projectes a curt, mitjà i llarg termini. Entre aquests últims hi ha la possibilitat que faci Turandot al Liceu el 2009. Seria el primer cop que la soprano, tot i la seva trajectòria i prestigi internacionals, canti una òpera al teatre barceloní.

Ainhoa Arteta va comparèixer ahir davant els mitjans de comunicació a l'hotel Termes de Montbrió per explicar les característiques del concert que oferirà avui en Les Nits de Bonmont: «He fet un mes de vacances, de descans absolut, i ara torno amb un repertori operístic dissenyat d'acord amb les meves possibilitats vocals. No són peces molt conegudes, no són aquelles àries que arrenquen aplaudiments immediats del públic. És un repertori cent per cent clàssic que respon als meus interessos

d'ara i que demostra que la meva veu ha madurat.» La soprano basca es va retirar una temporada dels escenaris per problemes personals i per les inseguretats que li provocava la veu: «Em plantejo la meva carrera a llarg termini. Això vol dir que encara estudio i investigo. La veu és un instrument en un cos canviant. Quan ets jove, depens més del múscul que de la tècnica, però quan entres a la trentena notes que el múscul ja no és tan jove i que cantar ja no depèn tant de l'esforç físic. Hi va haver un moment que sortia a l'escenari amb por. I no pots transmetre al públic por, sinó alegria i goig pel que estàs fent.»

Aquella aturada de l'activitat, que va durar prop de dos anys, va comportar també una aturada dels contractes professionals. Però el període de reflexió va donar fruits i la «nova Ainhoa» ja té contractes amb les òperes més importants del món, a partir del novembre del 2006. Teatres d'òpera com ara l'Scala de Milà, el Metropolitan de Nova York i l'Arena de Verona ja se la disputen perquè interpreti les protagonistes d'òperes com ara Eugene Oneguin, Faust, La Bohème i Diálogos de carmelitas. I, possiblement, la Liù de Turandot, al Gran Teatre del Liceu, l'any 2009. Arteta ha fet òperes en molts teatres de l'Estat espanyol –i de l'estranger, no cal ni dir-ho–, llevat de dos, el Teatro Real de Madrid i el Liceu de Barcelona: «El Real fa deu anys que està obert i la meva absència ha estat total. Al Liceu he fet recitals, però mai una òpera. Per això em fa il·lusió que fructifiquin les converses que hi ha ara per al Turandot.»

Ainhoa Arteta, que a la seva qualitat com a cantant afegeix un atractiu físic i una elegància escènica indiscutibles, serà la responsable d'encetar en Les Nits de Bonmont els concerts de música clàssica, un gènere absent fins ara en les dues edicions anteriors del festival. A la cantant, l'espera un enorme escenari a l'aire lliure i un auditori format per 1.600 espectadors. Unes característiques que no semblen impressionar-la: «L'estiu és l'època dels festivals i cal adaptar-se a les circumstàncies. Fem tot el possible per aconseguir les millors condicions acústiques i treballo fa molt de temps amb Juan Manuel Galiano, que controla el so. No és el mateix que cantar en un teatre d'òpera, és clar, però es tracta de relaxar-se i disfrutar. Tot és qüestió de tècnica i, a l'aire lliure, aconsegueixes cantar gairebé amb la mateixa sensació amb què ho fas en un teatre.» La soprano també va tenir paraules elogioses per a l'Orquestra de l'Acadèmia del Gran Teatre del Liceu: «Són músics joveníssims que treballen molt dur en els assajos. Crec que entre tots aconseguirem passar una nit agradable.» I és que trobar-se a gust és una de les metes de la cantant: «Jo surto a l'escenari a divertir-me. Aquesta professió ja representa molt de sacrifici per si sola.»

El concert començarà amb Mozart
Ainhoa Arteta començarà el concert d'aquesta nit amb una ària de Les noces de Figaro, de Mozart, i continuarà amb altres peces operístiques de Gounod, Bellini, Massenet, Bizet, Puccini, Mascagni i Catalani. «Començaré amb un repertori mozartià per passar després al francès i l'italià.» L'italià Marco de Prosperis –«un mestre de la meva confiança»– va destacar ahir de la soprano el seu caràcter dramàtic: «Interpreta les àries amb una gran teatralitat. I aquesta capacitat per transformar les peces en autèntiques actuacions dramàtiques és una de les qualitats que té Ainhoa.» El director també va destacar «les ganes i l'entusiasme» de l'Orquestra de l'Acadèmia del Gran Teatre del Liceu. Aquesta jove orquestra simfònica va néixer fa quatre anys amb la finalitat de preparar els músics que posteriorment es poden integrar en l'Orquestra del Gran Teatre del Liceu. Durant aquesta temporada 2005/2006, la formació ha tocat per a l'English National Ballet i ha ofert concerts amb directors de prestigi.

NATÀLIA BORBONÈS
El Punt

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet