ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Peralada es posa castissa

24/7/2006 |

 

Polítics catalans amb un peu a Madrid van assistir al desembarcament de 'Luisa Fernanda'.

La sarsuela es va convertir dissabte a la nit a Peralada en l'ambaixadora de Madrid a la Costa Brava i per ratificar-ho el Teatro Real es va desplaçar fins als Jardins del Castell amb Luisa Fernanda. La primera constatació és que el gènere no és habitual als escenaris catalans. La segona, que la funció va congregar sobretot els aficionats, els convençuts. No es va tractar tant d'una vetllada social de cares conegudes com d'una funció seguida per un públic incondicional d'aquest estil genuïnament espanyol. Bona prova de la connexió amb la capital --gran part de l'obra transcorre allà-- va ser la presència de representants polítics catalans amb un peu a Madrid.

Una maqueta de cartró pedra en un extrem de l'escenari amb el nom de la ciutat revelava el lloc on es des- envoluparia la trama. Sobre l'escenari, el cor de la Sinfónica de Madrid --dirigit, per cert, pel català Jordi Casas Bayer-- trepitjava el certamen empordanès per primera vegada, acompanyat per l'Orquesta Sinfónica de Madrid, titular del Real. A la llotja es podia veure el conseller de Cultura i Esports de la Comunitat de Madrid, Santiago Fisas, que ocupava el lloc més destacat al costat de la fundadora del festival de Peralada, Carmen Mateu de Suqué.

Però Fisas, exregidor del PP a l'Ajuntament de Barcelona, no era l'únic català present que treballa a Madrid. El diputat al Congrés i també regidor de l'Ajuntament de Figueres, Francesc Canet, va assistir a la primera representació de Luisa Fernanda, que avui repetirà funció. Canet va alabar la qualitat de l'espectacle i va reconèixer que havia anat diverses vegades a veure les actuacions del Real.

Precisament, la sarsuela del compositor Federico Moreno Torroba presenta la pugna entre republicans (o liberals) i monàrquics en els turbulents anys del final del regnat d'Isabel II. Les disputes entre els dos bàndols van imposar a l'escenari un ritme trepidant. La calor de la nit de Peralada va desencadenar així mateix una coreografia improvisada de ventalls que es movien al ritme de la música. A les primeres files els admiradors del Teatro Real van aplaudir i van victorejar els cantants al llarg de la vetllada.

EMPRESARIS I MILITARS
Alguns representants empresarials, judicials (com el president de l'Audiència de Girona, Fernando Lacaba), militars (el tinent general de l'Exèrcit, Francisco Boyero Delgado) o del món de l'espectacle (hi va ser present el director de Comediants, Joan Font, que l'any passat va presentar la seva particular sarsuela de La verbena de la Paloma) es van sumar a l'aforament. En suma, una nit càlida que va establir lligams entre Girona i Madrid.

CRISTINA BUESA
El Periódico

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet