ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Lohengrin torna a escola

14/7/2006 |

 

El Gran Teatre del Liceu tanca la temporada amb la polèmica producció de l'òpera wagneriana signada pel director d'escena alemany Peter Konwitschny.

El Gran Teatre del Liceu clou temporada amb una òpera de gran volada, Lohengrin, de Wagner, imaginada per un dels directors d'escena més aplaudits del moment, Peter Konwitschny. Es tracta de la coproducció del Liceu i la Hamburgische Staatsoper presentada la temporada 1999-2000 que transposa l'acció en una escola. Aquest cop, la producció compta amb el director musical del Liceu, Sebastian Weigle. S'han programat quatre funcions –encara queden entrades– del 21 al 30 de juliol.

«No crec que Lohengrin generi tanta polèmica com la primera vegada que es va representar, el 2000. En primer lloc perquè està fora d'abonament i després perquè ja és coneguda del públic.» Joan Matabosch, director artístic del Liceu, considera que la Lohengrin de Konwitschny és una de les millors produccions del Liceu. Pel director d'escena, el fet que es programi per segon cop té un significat clar: «La gent d'aquí entén d'òpera i comprèn l'espectacle.»

Konwitschny, que va debutar al Liceu la temporada 1997-98 amb Ievgueni Onieguin, transposa l'acció de Lohengrin en una escola i converteix els personatges en adolescents malcriats que no poden entendre Lohengrin, l'únic personatge adult. «És una producció que continua viva en escena. Si veiés que ha perdut actualitat, en crearia una de nova», comentava ahir el director, un dels pocs que té produccions en cartera que funcionen des de fa deu anys, com ara Ievgueni Onieguin.

L'APORTACIÓ DE HITLER
El director alemany ha dirigit la majoria de les obres wagnerianes, un compositor del qual valora la seva capacitat per donar una visió conjunta del món: «L'orquestració de les seves obres mostra la dimensió monstruosa de la música, que només és un aspecte de l'evolució cap al món de les màquines.» Davant d'aquells autors que defensen que Hitler no hagués estat possible sense Wagner, Konwitschny defensa que no seria possible arribar al significat darrer de Wagner sense Hitler. Això ho veu, per exemple, en L'anell del nibelung. L'oposició entre el personatge de Siegfried, incapaç d'intrigar perquè «no està podrit», i el malvat Hagen, «que no pot ser feliç encara que tingués l'anell», el porta a plantejar la pregunta: «Què volem en la nostra cultura? Volem ser feliços amb una vida plena o volem diners i poder?»

El director musical del Liceu, Sebastian Weigle, dirigirà l'òpera, que inclou noms com ara la soprano nord-americana Emily Magee, que debuta al Liceu, i el tenor John Treleaven, que va protagonitzar Siegfried i Götterdämmerung (2003/04).

Peter Konwitschny portarà a la nova temporada del Liceu el Don Carlos de Verdi i, després de passar-se un any amb reposicions arreu del món, estrenarà a la Komische Oper de Berlín El país de la sonrisa, de Franz Lehar. Matabosch es va mostrar ahir molt interessat a tornar a encarregar una altra posada en escena al director alemany.

V. GAILLARD
El Punt

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet