Salvador Brotons fusiona melodies populars per a tenora i orquestra
30/6/2006 |
El concert s'estrena dissabte a l'Auditori amb l'OBC i la cobla Sant Jordi
El compositor i director d'orquestra Salvador Brotons estrena demà a l'Auditori de Barcelona el Concert catalanesc per a tenora i orquestra, que fusiona melodies populars catalanes com ara Els segadors i L'emigrant. Brotons dirigirà l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) amb Jordi Molina com a tenora solista. La cobla Sant Jordi, sota la batuta de Jordi León, repassarà en la primera part alguns temes principals de compositors com ara Toldrà i Ros-Marbà.
El Concert catalanesc és el resultat d'una comanda que la Federació Sardanista de Catalunya va fer al mestre Salvador Brotons d'escriure una obra per a orquestra simfònica, en què la tenora tingués un paper solista. Brotons va acceptar-ho «entusiasmat»: «Al principi vaig pensar a fer un doble concert de flabiol i tenora, o bé afegir-hi un corn anglès, però ho vaig desestimar per donar protagonisme exclusiu a la tenora.» Tot i això, el tractament orquestral recorda els colors més característics de la cobla, com ara el tamborí.
Amb l'objectiu de trobar un equilibri entre tenora i orquestra, Brotons ha fusionat, com ja ha fet en altres ocasions, melodies populars i temes coneguts com ara El rossinyol i Muntanyes regalades. El concert, de tres moviments, s'acaba amb una «combinació espectacular» d'Els segadors i L'emigrant, que ja s'ha pogut sentir al principi de la peça.
«Jordi Molina toca la tenora d'una manera molt sensible i cerca un so molt pastós i afinat», diu Brotons. Per la seva banda, Molina comenta: «No he tingut cap problema per integrar-me en l'orquestra i la tenora rep el mateix tractament que un instrument solista.»
Els principals inconvenients, segons el tenora, han estat modular el volum de l'instrument i algunes tonalitats, difícils de controlar. Tot i això, Molina considera que en els darrers 15-20 anys ha pujat molt la qualitat dels tenores: «Vivim el millor moment de la història pel que fa la interpretació de la música catalana, en part perquè els instruments tenen més qualitat i estan més ben fets.»
La cobla Sant Jordi obrirà l'espectacle de sardana i música simfònica amb un repàs de les obres més conegudes de compositors com ara Eduard Toldrà i Antoni Ros-Marbà, però també de músics que superen els 80 anys, com ara Lluís Albert i Rivas. La idea és oferir una síntesi i una mostra variada del repertori clàssic per a cobla.
«Sempre he cregut en l'intercanvi entre música simfònica i música de cobla.» El mestre Jordi León, director de la cobla Sant Jordi, guarda un bon record d'una anterior col·laboració entre la cobla Sant Jordi i l'OBC el 1995.
La segona part del concert inclou, a banda del Concert catalanesc, Alimara, de Manuel Oltra i Ferrer, que s'estrena en versió orquestral. «Oltra és un dels meus mestres i l'admiro moltíssim. Tot i que té més de 80 anys, vindrà al concert», afirma Brotons.
Joan Oller, director general de l'Auditori, va comentar durant la presentació de l'espectacle, aquesta setmana, que es planteja incloure un concert d'aquestes característiques dins la temporada de l'OBC d'«aquí a alguns anys» i també d'enregistrar-lo.
De moment, només es farà una única sessió d'aquest concert, dissabte a l'Auditori, a dos quarts de set de la tarda.
V. GAILLARD
El Punt