ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El somni irreal de la geisha

11/6/2006 |

 

Fiorenza Cedolins és la primera de les cinc protagonistes previstes per a les vint-i-dues representacions de 'Madama Butterfly' de Puccini al Gran Teatre del Liceu

Un occidental arriba a un país exòtic i es casa amb una noia d'allà. Quan ell torna a la seva terra, la jove l'espera durant anys, creient-se, de forma il·lusa, les seves promeses.

Explicat així, aquest sembla un cas més del turisme sexual que per desgràcia encara ara es practica. De fet, és una sinopsi molt esquemàtica de Madama Butterfly. Fiorenza Cedolins, tanmateix, té una visió diferent d'aquesta òpera de Puccini que torna, a partir de dimarts, a l'escenari del Liceu.

Per a la soprano italiana, Butterfly té "un problema existencial no resolt, el rebuig de si mateixa. La seva decisió de casar-se amb un oficial americà és la seva última oportunitat per canviar de vida". Cedolins creu que Pinkerton no és "un home dolent, potser sí un xic superficial. Quan un americà arribava a Nagasaki i veia una geisha, era com si anés al zoo i veiés papallones exòtiques, no més arrogant que un altre que arriba a un país subdesenvolupat i s'aprofita de tantes coses sense pensar què costen realment".

Puccini deprimit
La cantant insisteix que "qui construeix aquest somni irreal és Butterfly. La realitat era la dels falsos matrimonis entre estrangers i geishes, una forma tova de prostitució. Ella és víctima de si mateixa perquè està inserida en una societat com la japonesa, especialment dura amb la dona".

Aquesta visió pessimista de Cedolins es basa en part en la "gran depressió" que vivia Puccini en el moment de compondre l'òpera, arran del suïcidi d'una cambrera que treballava per a ell. "Puccini va ser una mica Pinkerton, probablement sentia afecte per aquesta noia però no va entendre la profunditat dels seus sentiments. Un home adult es va trobar de sobte davant l'amor d'una adolescent que somia".

Cedolins fa el seu debut al Liceu com a protagonista del primer dels quatre repartiments que es distribuiran, fins al 29 de juliol, les 22 funcions previstes. La soprano formarà parella amb Richard Leech, mentre les altres funcions comptaran amb Cristina Gallardo-Domás i Aquiles Machado, Daniela Dessì i Fabio Armiliato, i Liping Zhang i Albert Montserrat. Yves Abel és el director musical, i Moshe Leiser i Patrice Caurier els responsables d'un muntatge coproduït amb el Covent Garden que Cedolins defineix com a "minimalista".

Xavier Cester
Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet