ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

'Cinc cèntims de música' per a neòfits. Ignasi Albors publica una aproximació a la història de la mú

3/1/2003 |

 

Resumir de forma entenedora catorze segles de música a Occident en menys de 200 pàgines no és pas fàcil. Ignasi Albors ho ha fet al seu llibre 'Cinc cèntims de música per a no melòmans'.

Una de les curiositats del llibre és que inclou moltes adreces d'Internet sobre música clàssica

El volum, editat conjuntament per Dèria i Pòrtic, enceta la col·lecció Cinc cèntims de..., uns textos escrits "no pel típic catedràtic, sinó per algú aficionat a un tema però amb prou capacitat per explicar una àrea a gent, en aquest cas, no melòmana", comenta Albors. Pel que fa al seu text en concret, l'autor no amaga una intencionalitat "molt didàctica, amb quadres cronològics o sobre la distribució dels instruments de l'orquestra. A cada capítol, a més, hi ha una introducció sobre els fets socials, artístics, filosòfics de cada època. Tot està molt interrelacionat".
Interrelació és un mot clau en aquest cas, ja que una de les particularitats del llibre és la inclusió d'una gran quantitat d'adreces d'Internet, on cada lector pot aprofundir sobre un corrent musical o un compositor. Una inclusió lògica, ja que Albors és el creador de la web catclassics.com, "la pàgina web que m'hauria agradat trobar i que no existia en català". Igualment, el llibre està acompanyat per un cedé amb els 18 fragments que Albors comenta amb més deteniment al text.
Tota síntesi comporta una tria basada tant en elements objectius com subjectius, segons admet l'autor. "Sempre m'ha agradat molt el repertori barroc i el clàssic, però a l'anar preparant el llibre he anat descobrint la música renaixentista. Tinc més problemes amb el repertori romàntic, un Chopin o un Liszt, que en el postromàntic. Però en tot moment he intentat ser objectiu i documentat, però alhora personal".
Com a projectes més immediats, Ignasi Albors vol que catclassics.com faci un salt endavant. "De moment, cada dia surt un almanac d'efemèrides i cada mes surten un parell de crítiques de novetats discogràfiques. M'agradaria incloure un butlletí sobre l'activitat musical al país per fidelitzar el públic. També he parlat amb els responsables de teatral.net sobre la possibilitat de fer alguna cosa plegats", assegura. Cada cop sembla més evident que el melòman del segle XXI serà internauta o no serà.

Xavier Cester
Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet