ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Weigle: "L'orquestra del Liceu ha de tenir el seu propi so"

5/5/2006 |

 

El titular dirigirà el grup de l'acadèmia del coliseu diumenge al Palau.

Sebastian Weigle, director musical de l'Orquestra del Gran Teatre del Liceu, s'ha guanyat l'estimació dels qui treballen amb ell i l'aplaudiment unànime de la crítica i el públic. Però el cap alemany, exigent com tots els grans mestres que admira, aspira a més. "L'orquestra del Liceu ha de ser la millor d'Espanya", va afirmar ahir. "No pretenc que sigui com la Staatskapelle de Berlín, però ha de tenir un so propi. Per a això necessita un desenvolupament sostingut i constant".

Aquests dies, no obstant, treballa frec a frec amb l'Orquestra de l'Acadèmia del Liceu, destinada a ajudar músics a fer el salt al món professional. Amb ella interpretarà la Simfonia 40 de Mozart i la Primera de Brahms al Palau de la Música, diumenge (18.00 hores). "Són mú- sics disciplinats i amb una mentalitat oberta. M'agrada treballar amb ells però és dur".

Compagina aquests assajos amb La ciutat morta, de Korngold, una de les grans apostes d'aquesta temporada. "Ha arribat un punt en què disfruto en cada funció perquè tinc idees i els músics em segueixen. Veig molts somriures al fossat". També, molta suor. "La ventilació és dolenta. Sembla que els vents estiguin en una sauna. És terrible". La temperatura ambient també el preocupa a la sala d'assajos.

Una altra de les coses que canviaria és el conveni dels músics. "Hi ha unes pautes de funcionament en el treball que dificulten la consecució d'objectius. Es vol treballar com a Alemanya però les regles no ho permeten. No pot ser que es programin els canvis en els assajos amb 15 dies d'antelació", diu a manera d'exemple. "Em sembla bé que es protegeixi els músics però haurien de ser flexibles en funció del projecte".

Des que va arribar a Barcelona el 2004 ha constatat que el clima influeix en la seva feina. "Aquí tot és més reposat. No puc dirigir com a Alemanya, ni ho pretenc. Els mú- sics a vegades volen acabar abans per anar a la platja. I ho entenc. El sol ajuda que soni millor una orquestra perquè canvia l'ànim i aporta més color a la música".
Trobarà a faltar aquest factor quan deixi el Liceu per entrar com a titular a l'Òpera de Frankfurt el curs 2008-2009. Abans, debutarà al temple wagnerià de Bayreuth el 2007 amb Els mestres cantaires. "No penso en el futur. El meu objectiu és fer bona música, amb bons músics i teatres plens".

Marta Cervera
El Periódico

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet