Savall i Berganza inauguren els festivals de Peralada i Torroella
19/7/2003 |
Les dues grans cites de l'Empordà aposten per les propostes singulars.
Dos grans festivals de l'Empordà, pioners en l'obertura a nous gèneres més enllà de la clàssica, arrenquen avui la seva programació. La mezzosoprano Teresa Berganza ofereix un recital líric a l'església de Torroella de Montgrí i Jordi Savall estrena Cròniques (Catalonia splendens), un espectacle de música i teatre inspirat a l'edat mitjana, a l'escenari del castell de Peralada. "Un festival d'estiu ha de ser una mostra de tendències, oferir propostes extraordinàries que surtin de la rutina sense oblidar els clàssics per als qui no van amb regularitat a espectacles", assenyala Luis Polanco, subdirector artístic de la cita de Peralada.
El Festival Internacional de Músiques de Torroella de Montgrí (Alt Empordà) celebrarà la 23a edició amb un suculent cartell i diverses curiositats com ara el concurs d'imitació de cants d'ocell (dia 13 d'agost). L'aclamada violinista Victoria Mullova (1 d'agost) mostrarà una nova faceta al Festival de Torroella amb Beetween the notes (BTN), un grup d'exploradors musicals que busca establir connexions entre partitura i improvisació.
Acompanyada de Matthew Barley (violoncel), Paul Griffiths (guitarra), Fraser Trainer (piano), Sam Walton (percussió), Peter Whyman (saxofon), Mullova abordarà música clàssica del segle XX i s'endinsarà en un repertori obert als ritmes populars com el jazz, el funk, el pop i la música índia. "Torroella sempre ha apostat per l'eclecticisme. Com Daniel Barenboim, penso que no s'ha de diferenciar la música culta de la tradicional. Quan la música és bona emociona igualment, encara que actuï Mullova o un grup de Mali", afirma Josep Lloret, responsable de Torroella.
Teatre, dansa i música aniran de la mà en diversos espectacles de producció pròpia. A Peralada, Jordi Savall ha comptat amb el director teatral Joan Ollé per acostar la música medieval a la nostra època amb una posada en escena original, i Rigola ha fet el mateix amb Cancionero de palacio, basat en música del Renaixement espanyol que interpretarà la Capella de Ministrers (dia 1 d'agost). Torroella també intenta anar més enllà del tradicional concert amb Piazolla: hora cero (3 d'agost), un espectacle de cambra basat en la música del compositor argentí amb una parella de ball i un actor acompanyant els músics. Calixto Bieito --recordat al Liceu per les seves versions gens ortodoxes-- s'ocuparà de l'escena, i el seu germà José Luis, de la música.
MAISKY PER PARTIDA TRIPLE
El violoncel.lista Misha Maisky és el principal solista convidat a Torroella. Com a tal dirigirà un taller i oferirà tres actuacions: amb l'Orquestra de Cambra Ràdio Praga (19 d'agost); amb un quartet de corda (22 d'agost) i en solitari (26 d'agost). A l'apartat de música ètnica actuaran grups d'Algèria, Burundi i Itàlia (9 i 10 d'agost).
Peralada també aposta per la varietat. La 17a convocatòria acull demà el jazz de Keith Jarrett, Gary Peacock i Jack DeJohnette. I dilluns i dimarts l'escenari serà per a Opus Cactus, un muntatge molt suggerent de Momix. En òpera destaquen Kiri Te Kanawa (el dia 10 d'agost) i dues obres de Strauss: Elektra (17 d'agost) i Ariadne auf Naxos (20 d'agost), de l'Òpera de Halle. Maurice Béjart (25 i 26 de juliol), l'exòtic Ballet de l'Òpera de Xangai (8 i 9 d'agost), i Carmen, amb coreografia de Ramon Oller (14 d'agost), destaquen especialment en l'apartat de dansa.
Marta Cervera
El Periódico