Redescobrint Joaquim Homs
9/4/2006 |
La commemoració del centenari multiplica els concerts i els enregistraments d’un dels grans músics catalans
RAÜL MAIGÍ. Barcelona
La música de Joaquim Homs serà una de les protagonistes d’aquest 2006, en què es commemora el centenari del naixement d’un dels compositors catalans més importants del segle XX, que va exercir de pont entre la generació del 1927 i l’avantguarda de les últimes dècades. Músic personal i independent, va ser deixeble de Robert Gerhard. El seu estil es caracteritza per la claredat estructural i el desig d’obtenir les màximes varietats i intensitats expressives amb els mínims elements. Va compondre unes 250 obres instrumentals i vocals. Entre les peces orquestrals destaca Presències, Premi Ciutat de Barcelona el 1968. Entre altres guardons, va rebre el Premi Nacional de Música el 1999, i va ser el primer president de l’Associació Catalana de Compositors.
Díptic II per a piano, a càrrec de Pilar Valero
26 d’abril 21.30h. Auditori de Caixa Sabadell.
Música per a cor mixt a capella.
Cor Madrigal
4 de maig 19h. Òmnium Cultural. Coneguem a Joaquim Homs, projecció vídeo. 3 d’agost 22.30h. Quartet de corda núm. 3 al Festival de Torroella de Montgrí 28 de setembre 19.30h. Petit Palau. Acte institucional 21 d’octubre 19h. Auditori Caja Madrid de Barcelona. Concert d’homenatge 24-26 novembre 20h. Caixafòrum. Quartets de corda núm. 7, 3 i 4. Endellion String Quartet 1 de desembre 20h. Concert al CCCB. Orquestra de Cambra Catalana
«El que pretenc sempre amb la música i el que ha de pretendre tot compositor és expressar vivències i imaginacions sonores amb el màxim poder comunicatiu a l’auditor.» Aquesta frase d’Homs encapçala la web www.joaquimhoms.org, creada amb motiu del centenari. Precisament, donar a conèixer la seva obra és el principal objectiu dels actes programats. Molts concerts i també publicacions perquè, com assenyala la seva filla Pietat Homs, comissària del centenari, «els enregistraments és el que queda per al públic després de la música en directe». En principi està prevista l’edició de sis treballs discogràfics, que recolliran des de la música simfònica interpretada per l’OBC, fins a les obres per a cor, per a veu i piano, i per a guitarra. En col·laboració amb la Fonoteca de Catalunya s’han recuperat edicions antigues, i també es pot trobar al mercat In memoriam Joaquim Homs, amb peces breus de piano encarregades a 21 compositors estatals, que es completa amb Record, del mateix Homs. Pietat Homs considera que de les aproximadament 250 obres que va compondre el seu pare, una quarta part encara són inèdites.
Pel que fa a les publicacions, està previst que a la tardor aparegui el llibre Joaquim Homs. Trayectoria, pensamiento y reflexiones, una recopilació d’escrits a partir de 1928, quan ja escrivia comentaris de concerts. Amb pròleg de Miquel Desclot, el volum inclou una anàlisi de la música per a piano d’Homs, a càrrec de Jordi Masó. També s’hi descobreix la faceta didàctica d’Homs que, tot i que mai va exercir com a professor, va desenvolupar una important activitat impartint cursos i conferències. El llibre el patrocina la SGAE. El seu director, Ramon Muntaner, va reivindicar que, més enllà del centenari, la música d’Homs –com la de tants altres artistes– pugui ser present en les programacions dels auditoris. «Aquest encara no és un país que reconegui i animi els seus creadors», opina.
MÉS DE 30 ACTES
El centenari Joaquim Homs inclou més de 30 convocatòries entre concerts i conferències, a Catalunya i a l’Estat, i no es descarta que el calendari continuï creixent. De fet, els actes ja van començar el mes de gener amb l’estrena al Liceu del Poema de Hölderlin, però no ha estat fins ara que s’ha donat a conèixer el conjunt del programa. El retard respon a motius de protocol, atès que fins fa pocs dies no es va constituir formalment el Comitè d’Honor del centenari, encapçalat per la consellera de Cultura, Caterina Mieras.
La Generalitat, mitjançant l’Entitat Autònoma de Difusió Cultural (ICAC), ha col·laborat en el centenari, i ha subvencionat la web. L’acte institucional d’homenatge a Joaquim Homs serà el 28 de setembre, amb un recital per a cor mixt a capella amb el Cor Madrigal, que dirigirà Mireia Barrera. L’acte es farà al Petit Palau i es donarà a conèixer un opuscle biogràfic del músic.
Tot i que el centenari es compleix el 21 d’agost, no s’ha programat cap acte aquest dia per no coincidir amb el període de vacances, i els actes es passaran al setembre perquè tinguin més ressò. Hi haurà concerts, però, als festivals musicals de Torroella de Montgrí i de Sitges.
Raül Maigí
El Punt