L’OBC d’Oue
5/4/2006 |
La nova temporada estrenarà «El càntic dels càntics», de Lamote de Grignon, i la «Simfonia en mi major», de Hans Rott.
L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) «manté el rumb» en la temporada 2006/2007, i es caracteritza perquè és la primera amb Eiji Oue de director titular; per la gran presència de concerts simfonicocorals, alguns dels quals són «poc habituals», com ara la Cançó del destí, de Brahms, i per la insistència en els clàssics del segle XX, com ara Xostakòvitx i Gershwin. La temporada tindrà grans noms, com ara el director Vladímir Ferosseyev, la contralt Nathalie Stutzmann, el pianista Michel Camilo, la contralt Ewa Podles i la soprano Montserrat Caballé, que participarà per primer cop en la temporada. Altres plats forts són l’estrena absoluta d’El càntic dels càntics, de Lamote de Grignon, i a Catalunya de la Simfonia en mi major, de Hans Rott.
La nova temporada de l’OBC està marcada per la «transició» entre l’actual director titular de l’orquestra, Ernest Martínez Izquierdo, i el nou, Eiji Oue. El japonès protagonitzarà cinc programes, el primer dels quals (el núm. 5, a l’octubre), amb la Cinquena de Malher i obres d’Albéniz i Gerhard. Martínez Izquierdo i Franz-Paul Decker seran els principals directors convidats en una temporada que també tindrà altres noms habituals de la casa, com ara Jesús López Cobos i Christian Zacharias en el festival Mozart, que enguany explorarà el diàleg entre el compositor de Salzburg i Stravinsky.
Una altra de les batutes més esperades és la de l’especialista rus Vladímir Fedosseyev, que vindrà el maig del 2007 (programa núm. 30) amb un repertori de Rakhmàninov (Concert per a piano i orquestra núm. 2), Glinka i Xostakòvitx, amb Oleg Mainsenberg al piano.
Seguint amb la «nova línia» de dedicar un espai a les obres del barroc, la temporada 2006/07 oferirà dos concerts de Bach, l’Oratori de Nadal (programa 12, desembre 06) i La Passió segons sant Joan (programa 24, març 07), sense deixar de banda el gran protagonista de la temporada actual, Xostakòvitx, de qui enguany se celebra el centenari del naixement. Així es podran escoltar alguns dels seus concerts «menys habituals», com ara el Concert per a piano i trompeta i les Cançons i danses de la mort. «D’aquesta manera anem completant el recorregut per les seves obres, com vam fer amb Malher», va dir ahir Joan Oller, director de l’Auditori.
Aniversari Elgar
Per celebrar el 150 aniversari del naixement d’Edward Elgar, se li ha dedicat el programa 22 (març 07). L’OBC, dirigida per Decker, interpretarà amb la mezzosoprano Lucy Schaufer i l’Orfeó Català Salut d’amour, Chanson de nuit, chanson du matin, Escenes marines i The Musicmakers, «una obra relativament inhabitual».
Pel que fa al repertori de la segona meitat del segle XX, es podran escoltar compositors com ara Takemitsu (Rèquiem per a orquestra de corda) i Dutilleux (Metaboles). Per primer cop, l’OBC ha fet un encàrrec a un conjunt estranger, l’orquestra de Radio France. «Feia temps que volíem iniciar aquesta línia i la continuarem en el futur.» Matalon és l’encarregat d’escriure una partitura al voltant de Picasso, amb motiu de l’Any Picasso 2006. El programa (núm. 23, març 07) inclou la Rhapsody in blue, de Gershwin, que l’OBC ha gravat amb Michel Camilo al piano.
Les gires
L’OBC continuarà portant la música arreu de Catalunya amb concerts a Tarragona, Lleida i Girona, on s’interpretaran els programes 12 (Oratori de Nadal), 21 (Achúcarro interpreta Grieg) i 28 (música de pel·lícules amb John Barry). Fora de Catalunya, l’OBC farà tres «excursions» a París, Roma i Madrid, acompanyada de Martínez Izquierdo. A Roma farà un intercanvi amb l’Orquestra de Santa Cecília i hi presenten un programa (el 32) integrat per les Cinco canciones negras, de Montsalvatge, i el Concert per a violoncel i orquestra en si menor, de Dvorák, entre altres obres, mentre que a Madrid i París portaran el programa 19, amb obres de Mestres Quadreny, Prokófiev i Falla (El sombrero de tres picos, ballet sencer).
Amb vista a la temporada següent, Oller preveu fer una gira pel Japó.
Ampliant el públic
Amb 34 programes i 90 concerts –cinc d’extraordinaris–, la temporada 2006/07 vol arribar a 175.000 assistents, 10.000 més que l’actual, i 13.000 abonats, 450 més que ara. A això hi ajudarà el nou abonament, la sèrie F, que ja té 481 abonats i una ocupació mitjana d’un 76,6%.
De Gerhard a Lamote de Grignon
En el seu afany de recuperar el patrimoni musical català, la nova temporada de l’OBC ha programat obres de Robert Gerhard (Concertino per a orquestra de corda) i d’Albéniz (Catalonia), en el programa núm. 5 (octubre 06); l’Obertura en re major, de Josep Duran, de qui s’acaben de commemorar els 200 anys de la mort (núm. 16, gener 07); l’obertura d’El barber de Sevilla, de Carnicer, en el programa núm. 21 (març 07), amb Josep Caballé de director, i les Cinco canciones negras, de Xavier Montsalvatge, en el programa núm. 32 (31 de maig).
Pel que fa a la voluntat de donar a conèixer la feina dels autors catalans vius, la nova temporada de l’OBC ha programat temes de Rodríguez Picó (El lleó afamat. Versió 2006), en el programa núm. 18 (febrer 07) amb l’Orfeó Català, i Mestres Quadreny (Les demoiselles d’Avignon), una obra d’encàrrec de l’OBC, en el programa núm. 19 (febrer 07). En el núm. 25 (29 de març) es podrà escoltar una partitura d’estrena de Padrós, dins el festival Nou Sons, i Blau, del barceloní Bernat Vivancos, en el programa núm. 11 (desembre 06).
Finalment, en el programa núm. 34 (6 de juliol del 2007) es farà un concert extraordinari de música catalana amb obres d’Agustí Borgunyó (L’aplec), Martínez Comí (Concert per a percussió i orquestra) i Ricard Lamote de Grignon, que va ser subdirector de l’Orquestra Municipal de Barcelona, la predecessora de l’OBC. D’aquest darrer s’estrenarà –i s’enregistrarà– l’oratori El càntic dels càntics. «Acabada el 1962, l’autor deia que era de les seves millors obres, però mai s’ha portat a l’escenari», explica Oller. Salvador Brotons dirigirà aquest concert.
Curiositats
Una de les «curiositats» que reserva la nova temporada, segons Oller, és la descoberta de l’obra del compositor català Robert Gerhard Concertino per a orquestra i corda: «Un especialista en va fer la reconstrucció a partir dels apunts, un grup de Berlín ja l’ha enregistrat i ara la farem per primer cop aquí.» També s’estrenarà la Simfonia en mi major, de Hans Rott. «Aquest compositor va morir als 26 anys en un psiquiàtric i era molt bon company de Malher, que el tenia en gran consideració». L’obra, que dirigirà Jesús López Cobos (programa 10, novembre 06) «està entremig de Brahms i Malher, més propera a aquest darrer». El director de l’Auditori també celebra la participació de la soprano Montserrat Caballé per primer cop en la temporada de l’OBC (programa 14, gener 07), amb obres de Chausson, Gounod i Massenet, sota la batuta de José Collado. A banda d’aquestes «curiositats», l’OBC farà una «intensa activitat de gravacions». Preveu enregistrar Giravolt de maig, de Toldrà, amb Antoni Ros Marbà de director, i diversos monogràfics, com ara de Benet Casablancas i Mestres Quadreny. «És la manera més clara perquè els autors catalans tinguin força.» També està previst gravar el Rèquiem de Xavier Benguerel i un altre CD amb Josep Carreras amb el seu nebot, David Giménez, com a director.
VALÈRIA GAILLARD
El Punt