Un festival amb corda
18/3/2006 |
Fabio Biondi i Jordi Savall, figures de la primera edició del Festival de Música Antiga, que tindrà lloc a l'Auditori.
"Un festival que semblava que anava a envellir, rejoveneix". Així resumia Maricarmen Palma, cap del servei de música de la Fundació La Caixa, la nova etapa que enceta el Festival de Música Antiga. Després de l'anunci que el certamen es traslladava a l'Auditori, que n'assumirà plenament la gestió a partir del 2009, ahir va ser el torn de presentar la programació de la 29 edició, a celebrar del 2 al 20 de maig.
Palma va anar desgranant un cartell que "abusa de la novetat: la majoria d'intèrprets són poc coneguts aquí, però els programes sí que ho són, perquè el públic vingui" a la nova seu. Els instruments de corda seran els grans protagonistes del certamen, començant per la sessió inaugural, amb el violinista Fabio Biondi i el clavecinista Kenneth Weiss (protagonista també d'un monogràfic Scarlatti el 17 de maig).
La Serenissima (4 de maig), The Brook Street Band (6 de maig, a més d'un concert familiar el 7) o l'Ensemble Explorations amb quintets de corda de Mozart (9 de maig) o Phantasm (14 de maig) són algunes de les propostes d'una edició que també comptarà amb les sis suites per a violoncel de Bach, repartides entre Ophélie Gaillard i Bruno Cocset (10 i 11 de maig).
En el cartell també destaca el retorn al festival, després d'anys d'absència, de Jordi Savall (15 de maig), que, al capdavant de La Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI, interpretarà un programa titulat Músiques de foc i aire. De la Ibèria Antiga al Nou Món.
La programació es completa amb Red Priest (18 de maig), conjunt que Palma considera "com una banda de rock, fins i tot en el vestuari" i Tafelmusik, que clourà el certamen amb un programa Vivaldi.
Pel que fa al Fringe, donades les presses amb què s'ha preparat la programació d'enguany, consistirà en una marató Mozart amb alumnes d'escoles superiors de música, els quals actuaran, el 6 i 7 de maig, a la plaça de Sant Felip Neri, la plaça del Rei, el Pati Marés i l'auditori de CaixaForum.
Joan Oller, director general de l'Auditori, creu que un cop estiguin en marxa les tres sales de l'equipament (enguany el certamen només es farà a la Simfònica i la Polivalent) "es podrà jugar amb formats diferents", a més de generar sinergies amb l'Escola Superior de Música de Catalunya.
La coincidència entre el desig de la Fundació La Caixa de dedicar els recursos que aporta al Festival a iniciatives de caràcter més social i la voluntat de l'Auditori de programar música antiga ha facilitat aquest matrimoni, un aparellament en el qual Maricarmen Palma continuaria duent les regnes artístiques. "Estic profudament enamorarada del Festival", reconeix.
Xavier Cester
Avui