Perlman solidari
13/3/2006 |
El violinista oferirà diumenge que ve un concert al Palau de la Música amb el pianista Bruno Canino en favor dels discapacitats.
Itzhak Perlman (Jaffa, 1945), un dels grans violinistes del segle XX, arriba diumenge al Palau de la Música (21.30 h) per oferir un concert amb el pianista Bruno Canino, després de vuit anys des de la seva última aparició en un escenari barceloní. La visita de Perlman està lligada amb motius socials, ja que el concert és en benefici dels discapacitats. I qui hagi vist actuar Perlman ho entendrà ràpidament. Apareix dalt l'escenari calçat amb aparells ortopèdics a ambdues cames i crosses. Però la polio que va patir als 4 anys no li ha impedit convertir-se en un dels número 1 de la música clàssica.
Sota el lema La música no fa diferències, el concert apadrina un clar missatge social, el de la integració de les persones amb discapacitat. La presència de Perlman parla eloqüentment a favor de les persones amb discapacitat, i la seva dedicació a aquesta causa és part integral de la seva vida. Erigint-se en model a seguir, Perlman ofereix música i humanitat, una humanitat que segur que traspua també el seu Stradivarius (1714), ja que va ser el violí d'un altre gran violinista i humanista, el seu amic Yehudi Menuhin. Perlman i Canino oferiran un concert organitzat per Barcelona ad Libitum en suport al Real Patronato Sobre la Discapacidad, en què interpretaran la Sonata en si b major de Mozart, la Sonata núm. 7 en do menor de Beethoven, la Sonata en sol menor de Debussy i les Transcripcions de Kreisler i Heifetz.
Considerat un dels millors, tant per la seva tècnica com per les seves emotives interpretacions, va debutar al Carnegie Hall el 1963 i ben aviat va començar a fer gires mundials amb les millors orquestres del món o en formació de cambra amb músics de la talla d'Isaac Stern, Daniel Barenboim o Zubin Mehta. El seu interès per la música ha anat sempre més enllà del gènere clàssic i no són estranyes les seves interpretacions de jazz o de klezmer, la música dels jueus ashkenazis de l'Europa oriental. La seva implicació amb la causa jueva el va dur també a ser l'intèrpret solista de la música de la pel·lícula La llista de Schlinder. També va participar en l'última gala dels Oscars interpretant un meadley de les bandes sonores de Memòries d'una Geisha, El jardinero fiel, Brokeback Mountain, Orgullo y prejuicio #/IIMunich.
Marta Porter
Avui