ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Chailly: "Molts teatres d'Itàlia hauran de tancar"

1/3/2006 |

 

Riccardo Chailly, que avui dirigeix la Gewandhaus al Palau de la Música, qualifica de dramàtica la política cultural de Berlusconi.

"Si finalment es confirma que el govern italià aprova una reducció del pressupost per a música clàssica i òpera d'un 28%, i crec que serà així, es dibuixarà una realitat tràgica per a la música a Itàlia". D'aquesta manera pintava ahir el director d'orquestra Riccardo Chailly el panorama que està vivint el món de la cultura a Itàlia, durant la presentació del concert que ofereix avui dins del cicle Palau 100 amb l'orquestra de la Gewandhaus. "És una situació dramàtica sota risc que hagin de tancar molts teatres d'Itàlia, inclosos aquells que han escrit la història de la música, com el San Carlo de Nàpols, Florència, Palerm, Venècia i la mateixa Scala de Milà", es dol Chailly. "Estic disgustat per la insensibilitat política que no entén el mal que està fent i el perill que suposa per a generacions senceres, que perdran l'oportunitat de conèixer la música". I segueix: "És cert que per crear no calen molts diners, però la realitat pràctica és que per programar amb qualitat sí que són necessaris els diners".

Riccardo Chailly, un dels grans directors d'orquestra actuals, dirigeix la Setena de Mahler -aquesta nit al Palau de la Música- al capdavant de l'orquestra més antiga i nombrosa (185 músics) de totes les formacions simfòniques actuals. Fundada fa 250 anys, el director italià n'ha pres la titularitat, així com la direcció artística de l'Òpera de Leipzig, fins a l'any 2010. "És una orquestra amb unes arrels profundes que es caracteritza pel seu so, de color com d'or antic, fosc, que neix a les cordes i s'expandeix al vent i als metalls", explica Chailly. I afegeix: "La Setena no només demana una gran qualitat orquestral sinó que té passatges que volen solistes virtuosos. El primer compàs de l'obra és una marxa fúnebre de color tenebrós i dramàtic a les cordes que mostra el que vindrà després".

Chailly defineix la Gewandhaus com "l'orquestra de les quatre B sacres: Bach, Beethoven, Brahms i Brückner". I de Brahms són els dos concerts per a piano que acaba de gravar amb els músics de Leipzig i el pianista Nelson Freire, que els acompanya en alguns concerts d'aquesta gira per capitals europees.

Chailly ha qualificat Leipzig "d'illa" enmig de la forta crisi econòmica que tenalla Alemanya, però "l'alcalde té una consideració especial per a la música i la cultura", explica. Ara, però, la seva feina com a director artístic de l'Òpera és "reconstruir el repertori tradicional alemany que el director precedent va sacrificar en favor de l'òpera contemporània".

L'escàndol de la Scala
Essent milanès, Riccardo Chailly no podia restar impassible davant l'escàndol que va viure el Teatro alla Scala amb la dimissió del seu director, Riccardo Muti. "El teatre ha tingut un problema enorme que ha provocat una ferida mundial. Ara ha de construir una nova identitat a base de professionalitat, temps, i convidant músics internacionals que fa massa temps que no hi són", entre ells, el mateix Chailly, que en els últims anys no hi va ser convidat i que ara acaba de fer-hi un Rigoletto i té programada una Aida pel desembre i una Manon pel 2008.

Marta Porter
Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet