ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Estrelles a Peralada

16/2/2006 |

 

Jessye Norman, Daniel Barenboim, Montserrat Caballé, Rolando Villazón, Riccardo Muti i Jérôme Savary són alguns dels convidats per celebrar els 20 anys del Festival.

El Festival Castell de Peralada celebra aquest estiu el seu vintè aniversari cobrint el cel de l'Empordà d'estrelles de la música. Després de l'experiència dels dos últims anys, en els quals es va apostar per produccions pròpies arriscades que no van acabar de funcionar, els responsables del Festival, presidit per Carmen Mateu i amb Luis López de Lamadrid com a director artístic, han fet virar la nau i han posat rumb a l'aposta segura per garantir l'èxit d'aquesta vintena edició. Així, cadascun dels 14 espectacles que ahir es van anunciar són d'una qualitat indiscutible: Jessye Norman, Daniel Barenboim, Rolando Villazón, William Christie, Riccardo Muti, Ángel Corella, Jérôme Savary, Chick Corea, Montserrat Caballé i Ramon Oller.

Obrirà el certamen un dels grans divos de la batuta, Riccardo Muti, que es posarà al capdavant dels joves de l'Orquestra Luigi Cherubini amb la Setena de Beethoven i la Cinquena de Xostakóvitx (14 juliol). Seguint en l'àmbit simfònic, el també popular director Daniel Barenboim i la seva orquestra per la pau, la West Eastern Divan, formada per joves músics àrabs, israelinas i andalusos, oferirà el concert que va haver de cancel·lar l'estiu passat a causa de la pluja, amb la particularitat que en aquesta ocasió s'hi ha sumat l'Orfeón Donostiarra per afrontar la Simfonia núm. 9 de Beethoven, en un cant a la pau (11 d'agost).

Any Mozart
Un dels punts en què s'assenta la programació d'enguany és la celebració del 250è aniversari del naixement del músic de Salzburg. Lligant aniversaris, la soprano Montserrat Caballé oferirà l'1 d'agost una doble sessió Mozart, tal com va fer ara fa vint anys per inaugurar el Festival. Així, la primera, a la tarda, serà un recital d'àries acompanyada de la seva filla, Montserrat Martí, i dos solistes més, mentre que a la nit, envoltada del Cor de Cambra del Palau de la Música i l'Orquestra de Cadaqués interpretarà, també en companyia de Montserrat Martí, les Vesperae solennes de Confessore, l'Exultate, jubilate i la magnífica Missa de la Coronació.

També en l'àmbit de la música clàssica, un dels directors menys mediàtics però que millor record han deixat a Peralada, William Christie, hi tornarà amb el Cor i l'Orquestra de les Arts Florissants per tancar el Festival amb l'estrena absoluta d'una versió semiescenificada d'Idomeneo, re di Creta de Mozart, amb vestuari cedit per la Comédie Française (19 d'agost).

I una proposta jazzística, també entorn de Mozart. Chick Corea farà una demostració del seu art camaleònic: amb la seva orquestra de cambra, el pianista oferirà el seu propi Concert núm. 2, per passar després al classicisme mozartià amb el Concert per a piano núm. 24 i acabar amb una selecció de temes jazzístics (30 de juliol).

I la dansa també s'apunta a la celebració del naixement del genial compositor. El ballarí Ángel Corella i les estrelles de l'American Ballet, capitanejades per l'extraordinària Xiomara Reyes, oferiran una gala Mozart a més de la clàssica suite del Corsari (7 d'agost).

Les veus
Les veus han estat sempre un dels elements més apreciats pel públic de Peralada. Les d'enguany no es poden superar: la gran Jessye Norman en formació de quintet jazzístic per retre homenatge a Duke Ellington (14 d'agost), i el tenor Rolando Villazón en un recital amb orquestra (8 d'agost).

També dins l'àmbit de la lírica, Peralada proposa una sarsuela interpretada per divos de l'òpera. Així, en la primera producció que el Teatro Real treu de casa, Josep Bros, Carlos Álvarez, Mariola Cantarero i María José Montiel protagonitzaran Luisa Fernanda, dirigida per Jesús López Cobos i amb Emilio Sagi en la dramatúrgia (22 i 23 de juliol).

Com a producció pròpia, el Festival estrenarà l'òpera d'encàrrec Joc de mans, amb música d'Albert García Demestres, llibret de Valentí Gómez Oliver i direcció escènica de Xavier Albertí, en un projecte de creació adreçat a totes les edats en què les noves tecnologies pujaran a l'escenari amb la intenció d'apropar el gènere operístic als joves (10 d'agost).

Quant a la dansa, destaca la presència de la Companyia Metros, dirigida per Ramon Oller, que un cop més estrenarà el seu nou espectacle en el marc del Festival. En aquest cas, una aproximació coreogràfica a l'òpera Madama Butterfly de Puccini (13 d'agost). I també cal fer especial atenció als Ballets de Montecarlo, que oferiran La Ventafocs, de Prokófiev, a partir de la coreografia del seu director Jean-Christophe Maillot (17 i 18 d'agost).

Arts parateatrals
Peralada segueix fidel a la idea d'oferir propostes desenfadades però de primera qualitat. En aquest sentit, destaca l'estrena absoluta del futur espectacle del dramaturg francès Jérôme Savary, que ens obsequiarà amb un musical inspirat en la Revue Nègre que el 1923 va donar a conèixer Joséphine Baker i el seu minimalista vestuari -un cinturó de plàtans-. Savary actualitza l'espectacle amb un homenatge a la ciutat de Nova Orleans, bressol de la música negra i devastada per la tragèdia (15 de juliol).

Finalment, el 4 d'agost Les Ballets C de la B, que es mouen entre la dansa, l'audiovisual i el teatre, faran un espectacle basat en les Vespres de Monteverdi però passades pel sedàs de la manipulació jazzística.

Marta Porter
Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet