ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Primavera de cambra

9/2/2006 |

 

Ibercàmera obre la IV Temporada de Cambra amb un concert del Quartet Alban Berg, mentre que la Pedrera acull un nou festival de música del segle XX.

La música de cambra sembla que està en floració preprimaveral a Barcelona. Tot i que la futura Sala de Cambra de l'Auditori encara és una esperança que esperem que aviat sigui una realitat a ple rendiment, i que el Petit Palau continua fent les seves primeres passes, diversos cicles a Barcelona aposten sense embuts pel que molts consideren la forma més depurada d'expressió musical. Lluny de la marginalitat o de la nota a peu de pàgina a què sovint se la relega, la programació de quartets de corda, trios amb piano o altres formacions reduïdes viu els propers mesos una benvinguda eclosió.

Com a mostra, la sessió d'aquest mateix vespre al Palau de la Música. Ibercàmera inaugura la seva IV Temporada de Cambra amb uns convidats de luxe: el Quartet Alban Berg, una de les millors formacions de les darreres dècades. La mort l'any passat del violista Thomas Kakuska va ser un cop dur per al grup, però els Alban Berg continuen endavant amb una nova integrant, Isabel Charisius, amb la qual interpretaran peces de Mozart i Bartók.

Josep Maria Prat, responsable d'Ibercàmera, explica com van notar que en les sessions cambrístiques de la temporada regular "es creava un tipus de públic específic": d'aquí la idea de crear un cicle especialitzat. Un cicle en què l'actitud dels espectadors crea "una atmosfera més favorable a la bona audició de la música, hi ha un gran respecte que també motiva molt els intèrprets".

Valors nous i consagrats
El públic, ara per ara, són els 576 abonats (72 en la modalitat jove) més els espectadors puntuals que solen comprar l'entrada "a darrera hora". La mitjana per concert estaria en uns 800 espectadors. D'aquí el manteniment del cicle a la sala principal del Palau: el Petit Palau els queda petit.

Per impulsar una temporada de la qual "sabem que Ibercàmera mai viurà", enguany els preus han baixat. "Mantindrem l'aventura mentre puguem, les compensacions són artístiques i estratègiques", apunta Prat.

El cicle combina conscientment "valors emergents i valors consagrats". Entre els darrers, Musica Antiqua Köln, que tancarà el 30 de maig la temporada amb L'art de la fuga de Bach, amb direcció de Reinhard Goebel. Entre els joves intèrprets, destaca el recital del pianista rus Alexei Volodin (8 de març) i el cada cop més sol·licitat Quartet Casals, amb obres de Beethoven, Xostakóvitx i Mendelssohn (l'Octet en col·laboració amb el Quartet Kuss). El Quartet Stamic amb el pianista Ramon Coll (28 de febrer) i la soprano Simone Kermes (3 de maig) completen l'oferta.


Una oferta creixent
La Fundació Caixa Catalunya, dirigida per Àlex Susanna, està augmentant la seva presència en la vida musical de la ciutat. Al nou Festival de Música Contemporània que començarà aquest dissabte amb el nom de Gerhard 2006 cal sumar-hi un proper cicle dedicat a les commemoracions musicals del 2006 i una exposició al setembre sobre la relació entre Schönberg i Barcelona, acompanyada d'un congrés internacional sobre el pare del dodecafonisme. Això sense comptar l'encàrrec de noves obres a compositors catalans actuals com a complement de les exposicions que tenen lloc a la Pedrera.

La intenció del nou festival és clara, com van indicar tant el mateix Susanna com Xavier Güell, director artístic del festival: difondre la música del segle XX i la creació actual. I una tercera idea: la voluntat de continuïtat.

Si el nom del certamen ja deixa intuir que la música de Robert Gerhard hi ocupa un lloc central, la programació també incorpora la figura d'Arnold Schönberg i altres condeixebles del compositor de Valls, com Anton Webern, Alban Berg i Hanns Eisler. El lligam amb la creació actual catalana el formen les obres de Joan Guinjoan, Benet Casablancas i el jove Hèctor Parra.

Els concerts inclouen un dels grans noms de la interpretació de la música del nostre temps, el quartet Arditti (18 de febrer), al qual seguiran el pianista Marino Formenti (4 de març), el trio Kandinsky (1 d'abril), el grup Musik Fabrik de Colònia (22 d'abril) i el Remix Ensemble (27 de maig).

Totes les sessions són gratuïtes, tot i que, per qüestions d'aforament (la sala té 250 localitats), caldrà fer reserva telefònica per tenir plaça a l'auditori de la Pedrera. I és que la música també floreix a l'edifici gaudinià.

Xavier Cester
Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet