ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Barenboim porta a BCN la croada musical per la pau

17/1/2006 |

 

El músic rep l'homenatge del Círculo de Lectores i un premi de l'ONU.

"L'única inversió per al futur del Pròxim Orient té a veure amb la cultura i l'educació". El director d'orquestra argentí, d'origen jueu, Daniel Barenboim, es mostra convençut que el complex conflicte araboisraelià té més solucions que la lenta diplomàcia o les bombes ràpides i contundents. I no dubta a traslladar una part de la responsabilitat de la pau a Europa. "Si Europa no porta la cultura i la civilització al Pròxim Orient, serà el Pròxim Orient qui portarà violència a Occident".

Sempre que pot el mestre Barenboim explica que ell no és un polític, però per ser un creador les seves anàlisis sobre el conflicte judeopalestí revelen el diagnòstic de l'experiència de qui lluita amb armes pacífiques per l'entesa. Ahir a Madrid va tornar a demostrar que no abaixa la guàrdia i va criticar la Unió Europea per no recolzar projectes a llarg termini com la fundació que va crear amb l'intel.lectual palestí ja desaparegut Edward Said, que agrupa joves músics àrabs, israelians i andalusos a la West-Eastern Divan Orquestra, que finança la Junta d'Andalusia. "Recolzar la cultura a la zona --va dir-- no és només un acte de generositat, sinó que beneficia els interessos europeus".

EL PROJECTE
Amb 54 anys de feina davant el públic, Barenboim aprofita la seva fama per impulsar la causa d'aquesta orquestra, "el projecte més important de la meva vida", va explicar. Avui serà nomenat soci d'honor del Círculo de Lectores en un acte que se celebrarà al Liceu i a la nit delectarà el públic al Palau amb el segon llibre d'El clave ben temperat, de Bach. El Círculo de Lectores, a més a més, ha concedit dues beques perquè dos joves músics, un jueu i un àrab, estudiïn a l'orquestra que té seu a Sevilla.
Barenboim rebrà demà el 26è Premi per la Pau que concedeix l'Associació per a les Nacions Unides a Espanya, dotat amb 6.000 euros, que atorga amb el suport de la Diputació de Barcelona.

El públic català podrà conèixer amb detall el significat de la fundació Barenboim-Said en l'exposició de fotografies titulada Palestina, una mirada diferent que el fotògraf Peter Dammann ha realitzat des del 2004. La mostra estarà oberta al Liceu fins al 27 de febrer.

Una part d'aquestes fotografies s'han fet a Ramal.la, on el mes d'agost passat la West-Eastern Divan, sota la batuta de Barenboim, va oferir un concert que va unir tots els pobles en conflicte. Els joves músics israelians van viatjar a la capital palestina amb passaports diplomàtics que els va facilitar el Govern espanyol, salvant així les traves que els posaven les autoritats palestines per entrar al seu territori. Aquest concert, del qual ara s'ha editat un DVD i un CD, "no va ser un projecte per a la pau", va indicar el prestigiós pianista, "sinó un esforç per a una obertura mental".

A més a més de l'aprenentatge artístic que porta a terme amb els joves músics, el mestre porta a l'ànim dels seus alumnes un missatge de tolerància. Però coneix les dificultats que hi ha a la zona en què, afirma, "tant el nacionalisme àrab com el jueu es van despertar amb el final del colonialisme britànic i francès. Ara cada un ha d'acceptar la legitimitat del relat" sobre la història que fa l'altre.

Mercedes Jansa
El Periòdic

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet