ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

La veu de l'experiència

14/1/2006 |

 

La soprano Régine Crespin va presentar ahir la 43a edició del Concurs de Cant Francesc Viñas que s'inaugura avui amb un recital de Montserrat Caballé

La soprano francesa Régine Crespin, una de les cantants més destacades de la segona meitat del segle XX, és aquests dies a Barcelona per participar com a jurat de la 43a edició del Concurs Internacional de Cant Francesc Viñas; un concurs al qual enguany s'hi han presentat un total de 420 cantants, la majoria de Corea -98- i d'Espanya -57-, com ja és habitual, i amb un fort increment de concursants mexicans -31- i xinesos -12.

Segons la soprano, que ha estat mestra al Conservatori de París i jurat en diferents concursos, "aquestes proves serveixen perquè els joves cantants es donin a conèixer", tot i reconèixer que la competència és cruel. Crespin, a l'hora de valorar un cantant, té molt present l'emoció que transmet. "És bonic escoltar una veu preciosa, però si no arriba al cor, és incompleta".

La soprano considera que actualment no es troben "grans veus gaire fàcilment" capaces d'interpretar Wagner; "potser és que no hi ha temps d'ensenyar i els alumnes tenen pressa per cantar; però jo vaig debutar als 22 anys amb una petita opereta, Lohengrin", ironitza.

Els principals problemes dels joves, segons Crespin, són la "falta de varietat" en el repertori -"Cal experimentar i cantar en francès, italià, rus, alemany"-, trobar l'ària adequada per presentar-se a un concurs -"Una ària ha de demostrar el que poden fer, no durar 20 minuts"- i que molts cantants es presentin als concursos amb 35 anys, "una edat massa tardana per iniciar una carrera".

Record a Birgit Nilsson
Crespin va debutar al Liceu la temporada 1958-59 amb una Valquíria, al costat de la recentment desapareguda Birgit Nilsson. "El primer cop que vaig sentir la seva veu em vaig espantar, pensava que jo no podria cantar com ella. Després ella em va dir que li havia passat el mateix amb mi. Tenia un sentit de l'humor molt picant però era molt honesta, reconeixia ràpid si la gent era bona o no i va ser fàcil treballar amb ella al principi, després ja va ser més difícil".

D'aquella primera estada al Liceu també recorda l'estrena de l'òpera Dialogues des Carmélites, amb la presència de l'autor, Francis Poluenc. "Ell estava molt emocionat i feliç i hi havia molt bon ambient de treball, però hi havia un director molt estrany. Després de dues funcions encara no ens havia pagat. El dia de l'última actuació Denise Duval va dir que no sortia a cantar si abans no li pagaven. La van convèncer de fer el primer acte i després el segon, però l'últim entreacte va durar una hora i mitja fins que ens van pagar, tot en bitllets! Poulenc estava molt nerviós".

El Concurs Viñas s'inaugura oficialment avui amb un recital de Montserrat Caballé al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona i el pregó a càrrec de Carme Agustí Badia, filla de la soprano Conxita Badia, primera mestra de Caballé.

Marta Porter
Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet