Mompou, el Picasso de la música
26/11/2005 |
La SGAE homenatja el músic català i presenta una web per difondre la seva obra
Pianista singular i incomparable autor de cançons, però també compositor de partitures per a altres instruments com la guitarra, Frederic Mompou (Barcelona, 1893-1987), està considerat un dels músics catalans més singulars del segle XX. Ahir, la Societat General d'Autors i Editors (SGAE), la Fundació Autor i la Societat Digital d'Autors i Editors (SDAE) van recordar a Barcelona la figura de Mompou en presència de la vídua, Carme Bravo, i van presentar una web per difondre la seva figura arreu del món.
«Era un compositor sense abans ni després, creador d'una música única.» El musicòleg i compositor madrileny Tomás Marco va explicar ahir durant l'homenatge que, malgrat la singularitat de Mompou, es poden resseguir les fonts en què veu la seva obra. Algunes de les influències, curiosament, estan en clara oposició entre elles, com la influència francesa de l'impressionisme musical i l'estètica del Grup dels Sis, creats justament contra el debussynisme.
Marco va resseguir els elements del folklore català, que també es poden traçar en les partitures del pianista barceloní, així com els d'un «folklore imaginari». «El resultat d'aquestes múltiples influències dóna una imatge musical que no s'assembla a res. Comparteix les mateixes idees estètiques i artístiques que el Picasso cubista.»
A banda de l'extensa obra pianística -que ha deixat monuments com la Música callada-, i cançoners, l'especialista va recordar que Mompou va conrear també altres gèneres, com el coral, com El cantar del alma, i la guitarra, com la Suite compostelana.
Algunes de les peces que va compondre Mompou es van poder escoltar ahir durant l'homenatge, en veu de la mezzosoprano Elena Gragera i el pianista Anton Cardó. Cantant i pianista van oferir un tast de la gravació Frederic Mompou, integral de la obra para voz y piano, un CD doble que ha enregistrat el segell de la SGAE Sello Autor.
Mompou, en línia
La figura i l'obra del compositor barceloní es podrà difondre arreu del món gràcies a la nova web fredericmompou.net (també fredercimompou.es o fredericmompou.info) presentada durant l'homenatge. Ideada per la vídua del músic Carme Bravo, present en l'acte, la pàgina està disponible en quatre idiomes. «Permet resseguir la vida i obra de Mompou a través dels seus arxius personals i també els de la Biblioteca Nacional de Catalunya», aclaria ahir Mario Rigote, de la Societat Digital d'Autors i Editors. En total es recullen 300 documents entre imatges, fonts manuscrites, programes de concerts, retalls de premsa, caràtules de CD i deu clips de vídeo.
La vídua de Mompou, Carme Bravo, va ser l'encarregada de tancar l'acte, davant d'un centenar de persones, amb un breu discurs fet en castellà. A partir d'ara, a més, la sala d'actes de la seu de l'SGAE portarà el nom de Frederic Mompou, una iniciativa que volen estendre a la resta de sales del recinte amb noms d'altres compositors.
V.G.
El Punt