Oue: "Barcelona és un lloc ideal per somniar"
16/11/2005 |
El director japonès Eiji Oue, nou titular de l'OBC, va presentar ahir el seu ideari per a la nova etapa que inicia l'orquestra catalana.
"Bon dia, estic molt content de ser aquí". Amb aquestes paraules en català es va presentar ahir el que serà nou director titular de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, Eiji Oue, a partir de la temporada 2006-2007.
Entusiasta, ambiciós, optimista i integrador són els qualificatius que se li poden adjudicar escoltant la seva exposició d'intencions. Aquest japonès nord-americanitzat, director musical de l'orquestra d'Osaka i titular de la de Hannover que acaba de guanyar un Grammy per un disc de música contemporània de Dominick Argento, va deixar clar ahir que el seu objectiu és situar l'OBC entre les millors orquestres del món i que pugui actuar "a Berlín, Viena i el Japó", alhora que es pugui convertir en un referent turístic com passa amb moltes orquestres de primera línia. "Aquest és el meu somni i tinc la certesa que el podrem complir".
Oue no parteix de zero, ja que ha dirigit l'orquestra en diferents ocasions. L'última va ser el 2004, en què va interpretar obres de Txaikovski i Copland -"Va ser una experiència memorable, és una orquestra meravellosa"-, recorda, i va felicitar públicament l'actual titular Ernest Martínez Izquierdo "perquè deixa una orquestra en un estat musical excel·lent, si no jo no hauria vingut".
Aprofundir en els clàssics
Per aconseguir treure el màxim rendiment de l'orquestra, Oue creu que "no només s'ha de fer música contemporània sinó també Beethoven, Mozart i Haydn". Segons el director, "el repertori clàssic és una forma excel·lent d'entrenar una orquestra". Amb tot, el director no renuncia a res i es remet al seu background al capdavant d'orquestres japoneses, americanes i alemanyes: "Tinc una mentalitat oberta que va del clàssic al contemporani, o sigui que crec que l'orquestra tant pot tocar Bach com Haydn, Mendelssohn, Montsalvatge, Schönberg o Copland. I també m'interessen molt els compositors catalans. He dirigit Homs i també conec la música de Montsalvatge. Com a director d'orquestra, tinc l'obligació i el plaer de donar a conèixer els compositors catalans tant aquí com a tot el món. La meva feina és oferir un ampli ventall de música al públic, i això també inclou joves compositors alemanys, americans i -per què no?- japonesos".
Però per a aquest home apassionat i vital tot això no té cap sentit "si no som capaços d'emocionar". "Cal que produïm música que ens motivi de forma íntima. El públic ha de venir aquí perquè hi trobi un espai d'amor, d'alegria i d'emoció per poder allunyar-se del soroll del dia a dia. I alhora que el públic s'ho passa bé i s'emociona, també l'hem d'educar i que cada dia que vingui aprengui una cosa nova perquè se segueixi emocionant amb la música". I puntualitza: "Hem d'atraure la gent jove, però sense perdre la dignitat. No cal fer focs artificials ni coses molt espectaculars, simplement arribar al cor de la gent". Oue afegeix: "La relació entre orquestra i públic és com un matrimoni, hi ha d'haver amor, treball quotidià i fixar uns objectius".
L'educació
"Estic convençut que és fonamental l'educació fora dels escenaris. Per això he treballat molt anant a escoles per explicar música, perquè si els joves no hi entren no anem enlloc. Vull convertir aquest Auditori en un gegant de l'educació musical, i crec que ho podem aconseguir perquè aquí hi ha sales de concerts, un museu i una escola". I va afegir: "Espero poder dedicar també part del meu temps lliure a treballar per la música de forma desinteressada amb la societat catalana".
Enamorat de Barcelona
"Barcelona és una ciutat meravellosa, la seva gent, la seva cultura, és un lloc ideal per imaginar, somniar i crear", deia ahir Oue, alhora que feia la promesa d'aprendre català perquè "és l'única manera d'entendre Catalunya i el seu dinamisme". I, per acabar, una anècdota: "Catalunya és l'únic lloc del món que pronuncia el meu nom igual que en japonès".
Marta Porter
Avui