El pot petit de l'òpera
29/9/2005 |
La desena edició del Festival d'Òpera de Butxaca i Noves Creacions presenta més estrenes i compta amb Holanda com a país convidat.
Al pot petit hi ha la bona confitura. Almenys, això diuen. En tot cas, fora dels fastos del Gran Teatre del Liceu hi ha altres maneres de fer òpera, més modestes en recursos, però no menys estimulants. Aquest és el camí que explora el Festival d'Òpera de Butxaca i Noves Creacions. Amb espectacles millors o pitjors, però sempre amb apostes de risc, el certamen que lideren Toni Rumbau i Dietrich Grosse arriba a la desena edició amb una aposta clara per la nova creació, més dimensió internacional i més ajut institucional.
I per demostrar aquesta opció decidida per les formes actuals amb què la veu humana puja a escena, res millor que fer estrenes. Cinc en presenta el festival, entre absolutes i locals, començant per Stabat, de Xavier Maristany, on el creador català investiga en les relacions entre so i imatge. L'espectacle es podrà veure a la Sala Beckett entre el 3 i el 6 de novembre.
En el camp del recital dramatitzat s'ubicaria Últimes cançons, un muntatge bastit pel dramaturg Marc Rosich i la directora Elisenda Carrasco a partir de les cançons de Gustav Mahler. A escena, hi haurà quatre cantants representant quatre generacions diferents. L'escenari serà la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, els dies 4 i 5 de novembre.
En un pipicà
Decorado con tres vistas és una obra a sis mans, una curiosa proposta signada per tres compositors, Sergio Fidemraizer, Eduardo Diago i Domènec González de la Rubia, que aborden des de la seva personal òptica i amb el mateix punt de partida musical, tres situacions amb un marc comú: un pipicà. La galeria Met-Room s'incorpora al ventall d'escenaris del certamen amb aquest títol que es podrà veure del 16 al 18 de novembre.
Amb Juana arriba la proposta més ambiciosa que mai ha impulsat el festival. Encàrrec del certamen al compositor Enric Palomar i la llibretista Rebecca Simpson, aquesta revisitació de la figura de Joana la Boja es va estrenar el 25 de juny a l'Òpera de Halle, a Alemanya. Del 18 al 20 de novembre es podrà veure aquesta òpera per a sis cantants i sis músics al Teatre Romea, en una coproducció en què també participen el Liceu i el Goethe-Institut.
La darrera estrena és la d'Orlando furioso!. Creador de molts dels ginys mecànics de La Fura dels Baus, Roland Olbeter ha inventat una sèrie d'instruments mòbils que interactuaran amb la veu de la mezzo Claudia Schneider amb una partitura de Michael Gross, integrant del prestigiós Ensemble Modern. El Mercat de les Flors acollirà els dies 25 i 26 de novembre aquesta proposta.
Tulipes líriques
Per primer cop, el Festival d'Òpera de Butxaca compta amb un país convidat, en aquest cas Holanda, present amb tres espectacles. El primer s'escapa del marc més genèric de l'òpera, tot i que la veu també hi és present. Ballo cantabile és una creació del coreògraf i contratenor Joaquim Sabaté, artista català resident a Holanda. La Sala Beckett el presentarà els dies 8 i 9 de novembre.
Un dels grans protagonistes d'aquesta desena edició és Louis Andriessen. Un concert al Petit Palau amb Barcelona 216, un curs a l'Esmuc i la projecció de Rosa, l'òpera que va crear amb Peter Greenaway, seran els eixos de la visita del compositor holandès. La darrera proposta és One, de Michael Van Der Aa, una contraposició entre veu i vídeo que acollirà la Sala Beckett l'11 i 12 de novembre.n
Xavier Cester
Avui