ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Mor Manuel Ausensi, gran baríton del Teatre del Liceu

2/9/2005 |

 

El cantant va actuar durant dues dècades al teatre de la Rambla i va enregistrar nombrosos discos de sarsuela.

El baríton Manuel Ausensi va morir ahir a Barcelona als 86 anys. El cantant va ser una de les veus assídues del Liceu al llarg de les dècades dels cinquanta i els seixanta.

Qui després seria un destacat baríton del Gran Teatre del Liceu va néixer el 1919 al barri del Poble Sec de Barcelona. Manuel Ausensi va debutar el 30 de desembre del 1947 al Liceu amb un paper important a l'obra Anna Bolena de Donizetti, i la mateixa temporada ja va cantar Escamillo a l'òpera Carmen. Tan sols un any després d'haver debutat va oferir dos títols operístics -Fedora, Il matrimonio segreto, al costat de Mercè Capsir, i un altre cop Carmen- i una sarsuela, La dolores de Bretón. A partir d'aleshores seguiria cantant al coliseu de la Rambla totes les temporades ininterrompudament fins al 1969, amb petites excepcions. Durant aquests anys va fer gala d'una veu ampla i generosa, tant en recursos vocals com en entrega al públic. La seva carrera operística, molt variada en títols, va omplir tota una època en la vida del gran teatre. Durants aquests anys va interpretar els més diversos títols, fins que el 1968 es va acomiadar dels escenaris amb el paper principal de Rigoletto, després d'haver estat reconegut com el millor baríton el 1966. A partir de 1972, quan va participar al Liceu en una gala d'homenatge a l'empresari del teatre Joan Pàmias, només va fer concerts benèfics.

Ausensi va destacar també com a cantant de sarsuela, gènere en què es va estrenar el 1948 amb La dolores i va enregistrar nombrosos discos, molts d'ells al costat de la soprano Pilar Lorengar; concretament títols com La revoltosa, La parranda o Molinos de viento. Ausensi també va participar en un parell de pel·lícules actuant com a cantant, com són ¿Dónde vas, pobre de ti? (1960) i La danza del corazón (1952). Ausensi sempre va seguir vinculat al món de l'òpera i va dedicar els últims anys de la seva vida a promocionar les veus dels més joves a través del concurs que porta el seu nom.


Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet