ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Jordi Savall: "Fer de mestre ajuda a créixer artísticament"

1/9/2005 |

 

El gambista ofereix un curs de música antiga dins del Festival de la Porta Ferrada, que es clourà amb dos concerts.

Sant Feliu de Guíxols s'ha transformat aquesta setmana en l'escola més gran de música antiga d'Europa sota la direcció de Jordi Savall, que dirigirà 85 joves músics en un concert final.

De les cel·les del monestir n'emanen els sons de les violes de gamba, els claves, les flautes, els corns anglesos i les tiorbes, entre molts altres instruments, en una estranya simfonia dissonant que, el 3 de setembre, prendrà forma sota la batuta de Jordi Savall.

I és que aquell dia, els 85 alumnes vinguts d'arreu del món -majoritàriament d'Europa- que durant tota la setmana han estat atents al mestratge de 15 professors capitanejats per Jordi Savall, oferiran el concert final interpretant peces de l'època del Quixot.

Després de vuit anys dirigint el curs dins del marc del Festival, Jordi Savall es mostra molt satisfet. "Per als estudiants, el fet d'estar una setmana immersos en un món ple de professionals els és molt positiu, és una forma que tenen per trencar rutines i conèixer noves perspectives", assegura aquest mestre per a qui la pedagogia és un element clau més en la investigació musical. "L'aspecte pedagògic és molt important per a un músic. A l'estudiar has de tenir en compte molts aspectes diferents, la tècnica, el llenguatge, l'articulació, el so, i transmetre-ho als alumnes també esdevé molt positiu per al creixement d'un mateix. Quan ensenyes als joves aprens coses que tu potser mai t'havies plantejat, sorgeixen problemes nous i el fet d'haver-los d'analitzar i explicar també et fa créixer a tu com a músic", reflexiona. A més, per l'artista, el fet que els alumnes repeteixin d'un any a un altre és ja de per si una demostració que el curs funciona.

Savall, que va començar fa 22 anys a impartir cursos d'estiu -primer a Poblet, després a la Seu d'Urgell i més endavant en altres indrets-, explica que en aquest temps les coses han canviat molt. "Els darrers anys hi ha hagut un canvi fonamental. Fa 25 anys -explica- la majoria d'alumnes venien del violoncel i es passaven a la viola de gamba, ara en canvi hi ha joves de 17 anys que toquen la viola de gamba des de fa deu anys, i això fa que el nivell sigui molt alt". Segons el músic, "després d'estrenar-se Tots els matins del món la música antiga es va posar de moda a França. Però ara ja està àmpliament acceptada i cada vegada hi ha més grups i joves que s'hi dediquen, fins i tot ja es reivindica el so de Berlioz i Debussy amb instruments de la seva època". Per Savall, aquest interès respon al fet que la música antiga té més sortides professionals que la clàssica: formacions de cambra, grans conjunts, pedagogia, investigació del patrimoni... "És un món més obert i humà que el de la música clàssica, molt més estructurat".

Savall tancarà la seva participació en el Festival de la Porta Ferrada dirigint, el dia 4, Le Concert des Nations amb un programa que inclou diferents serenates de Mozart, una de les quals interpretada per quatre orquestres.

Marta Porter
Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet