L'orgue de Torroja recupera part dels registres musicals projectats al XVIII
4/8/2005 |
L'orgue prioratí és un dels pocs de tres teclats que es conserven a Catalunya.
Torroja del Priorat inaugurarà aquest divendres, amb un concert, la primera etapa de reconstrucció musical de l'orgue de la parròquia del poble. Un orgue que data del segle XVIII i que és un dels pocs de tres teclats que es conserven a Catalunya.
Construït cap a l'any 1799 pel francès Jean-Pierre Cavaillé, l'orgue de la parròquia de Torroja és l'únic de tres teclats amb la part instrumental conservada que hi ha a Catalunya, juntament amb els de Vielha i Sant Llorenç de Morunys. En plena esplendor prioratina, que la fil·loxera tallaria aviat, Torroja va projectar un orgue de tres teclats amb pedaler, un fet excepcional en una església petita. Però el projecte no es va acabar del tot, per la qual cosa «només es van posar la mecànica i el tubs de dos teclats i del tercer, només les tecles; i als pedals es va instal·lar un dels quatre registres projectats», explica Wilfried Praet, l'orguener que ha restaurat l'instrument. Precisament, el que s'inaugura ara és la primera etapa de la reconstrucció dels registres, és a dir, cinc dels set previstos a la «cadireta» -com a Catalunya s'anomena el tercer teclat- i la instal·lació de la mecànica al pedal per als registres que falten.
Wilfired Praet, que és de nacionalitat belga, va arribar a Torroja l'any 1976, on de seguida el van informar de l'existència de l'orgue: «Em vaig pensar que volien dir un harmònium, perquè la gent sovint confon les dues coses». Però l'orguener va quedar meravellat d'aquell instrument que, malgrat patir algunes mutilacions i algunes intervencions desafortunades -a començaments del segle XX es van escurçar i tallar molts dels tubs-, conservava prou bé la part musical. Fins i tot no es va destruir durant la Guerra Civil, ja que amenitzava els balls que es feien a l'església. Praet va començar a restaurar l'orgue fa trenta anys, aprofitant les seves estades d'estiu al poble. Aquest divendres, la prestigiosa organista Montserrat Torrent arrencarà de l'orgue els sons recuperats: «Un orgue històric com aquest requereix un organista acostumat als òrgans antics i autèntics», diu Praet.
Natàlia Borbonès
El Punt