ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Una orquestra per a la convivència

31/7/2005 |

 

Daniel Barenboim i el conjunt West-Eastern Divan actuen demà al Festival de Peralada.

Una trobada musical en favor de la comprensió entre cultures. Aquest és un dels objectius del West-Eastern Divan que van fundar Daniel Barenboim i Edward Said.

Creada el 1999, l'orquestra està integrada per músics israelians (37) i àrabs (38, provinents del Líban, Jordània, Síria i Egipte), a més de 24 intèrprets espanyols. Tot i que el West-Eastern Divan és una de les millors iniciatives en pro de la creació de ponts de diàleg entre dos cultures enfrontades i, alhora, abocades a la convivència, Barenboim ha volgut deixar clar que l'orquestra "no té línia política". Si en té una, tanmateix, és la del "convenciment que no hi haurà mai una opció militar per resoldre el conflicte àrabo-israelià", afirma el pianista i director nascut a Buenos Aires.

Però, més enllà de l'efecte que pot tenir en el conflicte, el conjunt és també una magnífica realitat musical, com va quedar ben palès l'any passat a Barcelona, amb el seu debut a casa nostra, en un concert emmarcat dins del Fòrum 2004. Un 60 per cent de la plantilla actual ja va participar l'any passat en la gira de l'orquestra, la qual cosa certifica de nou el nivell assolit.

Ara, la formació torna, de nou amb Daniel Barenboim al capdavant, en aquesta ocasió dins del Festival Internacional Castell de Peralada, on demà protagonitza un concert inscrit en l'àmplia gira que va arrencar divendres a Sevilla i que avui recala a Oviedo. Als faristols, la Simfonia concertant KV297b de Mozart i la Simfonia núm.1 'Tità' de Mahler.

Després d'un concert, dimarts vinent, a Almeria, el West-Eastern Divan creuarà l'oceà per anar a Amèrica, i actuarà a Sao Paulo, Montevideo i Buenos Aires, per tornar més endavant a Europa. Londres, Edimburg i Wiesbaden són les següents etapes d'un periple, que tindrà un punt i final de gran rellevància: el concert del 21 d'agost a Ramala, a Palestina.

Destins units
Aquesta actuació és un nou missatge de Barenboim i els seus joves músics en favor de la convivència cordial entre les cultures, amb musulmans, jueus i cristians units per la música. O com afirma el director, una manera de mostrar com n'estan d'"indissolublement units" els destins de palestins i israelians. "Serà un signe d'integració a través de la melodia", va afirmar Barenboim en la seva compareixença davant la premsa a Sevilla, el proppassat dimecres.

El concert a Palestina serà possible gràcies al fet que els integrants d'aquesta orquestra multinacional comptaran amb un passaport diplomàtic expedit pel govern espanyol, per evitar així qualsevol problema que els impedeixi tocar a Ramala.

De fet, per a la Fundació Barenboim-Said, sota la qual s'aixopluga l'orquestra, Ramala és un dels objectius clau de la seva activitat. El projecte d'educació musical que allà es desenvolupa ha cristal·litzat en una orquestra de joves creada l'any passat i que aquest estiu ha fet una gira per Jerusalem, Betlem i altres ciutats. La intenció, en paraules de Barenboim, era mostrar "la quantitat i qualitat del talent musical àrab".

L'Orquestra West-Eastern Divan va néixer a Weimar el 1999, sota el patronatge de Barenboim i el seu amic, el desaparegut pensador palestí Edward Said. La rica tradició cultural de la ciutat alemanya, justament aquell any Capital Europea de la Cultura, i la coincidència amb el 250 aniversari del naixement de Goethe van fer que l'orquestra prengués el nom d'un recull de poemes de l'escriptor on aquest reflecteix l'impacte produït pel descobriment de la poesia persa.

Des del 2002, l'orquestra té la seva seu a la localitat sevillana de Pilas, ja que "els vincles entre musulmans, jueus i cristians segueixen sent actuals a Andalusia", segons Barenboim. Tot i que l'orquestra està composta en la seva major part per joves "sensibles al conflicte", els andalusos la veuen "com a part de la seva història". La Junta d'Andalusia recolza la Fundació amb una partida anual de 2,5 milions d'euros.

Escoles bressol musicals
De fet, a Andalusia, així com també a Berlín, la Fundació Barenboim-Said estendrà el projecte que ja està en marxa a Ramala d'escoles bressol musicals. També s'ha creat una Acadèmia d'Estudis Orquestrals que, segons Barenboim, serà "un punt molt important per tirar endavant la idea d'integració amb la societat".

I és que el director i pianista té clar que "estem perdent el contacte entre la música i el desenvolupament social", ja que la primera està quedant reservada als "especialistes". Per això calen iniciatives en què "la música imparteixi ensenyaments sobre el món i els éssers humans".


Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet