ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

La clàssica emigra a comarques a l'estiu

24/7/2005 |

 

Els festivals dedicats a la música culta van en augment al territori català.

Entre els mesos de juliol i agost 22 festivals de música disseminats per Catalunya agafen el relleu als grans cicles barcelonins. La longevitat d'algunes propostes, com les de Torroella, la Seu d'Urgell, Cervera, Cadaqués, el Vendrell, Camprodon, Peralada, Llívia i Sant Feliu de Guíxols, i la constant aparició de nous projectes fa pensar que el panorama musical estival és un mercat a l'alça. Els municipis veuen en la clàssica una fórmula per atraure un públic de qualitat i una eina per millorar la seva imatge.

La zona de la Vall d'Aran, la Franja de Ponent i l'Alta Ribagorça uneix a la música l'atractiu de les esglésies romàniques on es desenvolupa l'11è Festival dels Pirineus que comença aquest cap de setmana. "Abans en aquesta zona amb prou feines hi havia activitat cultural. El festival ha servit per dinamitzar la zona, atraure turistes i encomanar l'interès per la música a la gent d'aquí", va explicar Carme Passolas, que ha vist arrelar la iniciativa. Els concerts, gratuïts i amb una presentació prèvia, es realitzen a partir de les 22.30 hores "perquè la gent pugui sopar amb calma".

Alella, Sitges i Blanes han estat les últimes poblacions a llançar un festival de clàssica, encara que el cas de Sitges és especial perquè la seva proposta neix d'agrupar sota un nou nom iniciatives ja existents: concerts de clàssica, de jazz i dos cursos i un concurs musicals. "Com a festival hem aconseguit un 50% més d'ajudes", va dir Núria Carbonell, impulsora de la mostra.

AMBICIÓ CALCULADA
Alella ha donat el tret de sortida amb una proposta reduïda de tres concerts i amb un repertori de fàcil digestió als jardins de Cal Marquès. "Naixem amb la voluntat de consolidar aquest escenari envejable com a referent de la música clàssica", va assegurar Andreu Francisco, alcalde de la població.

El 2n Festival de Música Clàssica El Convent, que organitza la jove pianista Miriam Biosca a Blanes, amplia aquest estiu la seva programació a sis concerts després de l'èxit de la primera edició en una zona de la Costa Brava on fins ara només hi havia sol i platja. "El meu principal mecenes és el públic", va dir Biosca. A excepció de Claudi Arimany, flautista de sobres conegut, El Convent aposta per joves figures com el duo Bitlloch, de violoncel i piano, que avui ofereix obres de Bach, Montsalvatge, Debussy i Brahms. Els concerts se celebren en un convent de l'any 1583 on, després de l'actuació, es pot seguir sense sentir-se aclaparat un altre festival: el dels focs artificials.
Girona registra índexs d'assistència del 90%. A Tarragona, amb molta menys activitat, el Festival Pau Casals del Vendrell també presumeix del mateix índex d'ocupació. "La gent vol qualitat", va afirmar Juli Gandia, el seu director. Les entrades per escoltar les suites de Bach interpretades per Natalia Gutman aquest cap de setmana estan esgotades i les de Pinchas Zuckerman, el dijous 4 d'agost, van pel mateix camí.

¿Hi ha espai per a més festivals? Luis López Lamadrid, director de Peralada, on el dia 1 d'agost Daniel Barenboim dirigirà la West-Eastern Divan Orquestra, sospita que a l'àrea de Girona, on es concentren els més prestigiosos, copiar el model dels grans suposaria un risc. Creu que tenen més futur mostres més específiques com la de Música de Cambra de Santa Cristina d'Aro o la Shubertiada de Vilabertran, dedicat al lied.

Albert Mallol, director artístic de Porta Ferrada, adverteix: "Per fer país hi ha d'haver un equilibri entre artistes d'anomenada i d'altres de menys coneguts que es poden beneficiar de l'empenta d'un festival".

El Festival Jardins de Cap Roig, on la clàssica només ocupa tres de 16 espectacles de gran tirada popular, ha aconseguit consolidar-se en poc temps. I això que no és barat. Les millors entrades per veure Diana Ross valien 130 euros, com una de bona del Liceu.
Amb un altre criteri artístic, el Festival de Torroella, centrat en la clàssica però obert als ritmes ètnics, ha aconseguit introduir-se en la població i tenir un públic fidel. "La nostra intenció és portar a Catalunya artistes desconeguts aquí", afirma Josep Lloret, el seu director i impulsor. La violinista Isabelle Faust debutarà el dia 17 d'agost amb el Concert de Dvorák amb la Filharmonia de Praga.

Marta Cervera
El Periódico

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet