Barenboim porta a Ramal.la la seva jove orquestra arabojueva
16/7/2005 |
El pròxim 21 d'agost Ramal.la, la capital palestina, viurà un esdeveniment insòlit de pau: l'actuació de l'orquestra del West-Eastern Divan formada per joves músics àrabs (38), israelians (37) i andalusos (24), sota la direcció del mestre Daniel Barenboim.
Amb la interpretació de la Simfonia número 5 de Txaikovski, l'orquestra posarà punt final a la gira d'aquest estiu després d'actuar en diverses ciutats espanyoles --recalarà en el festival de Peralada l'1 d'agost-- i a Sao Paulo, Montevideo, Buenos Aires, Londres, Edimburg i Wiesbaden.
El Govern espanyol ha facilitat als músics un passaport diplomàtic per viatjar fins a Ramal.la, ja que al ser originaris de diversos països en conflicte del Pròxim Orient i l'Orient Mitjà podrien tenir dificultats per entrar a cada territori.
Aquest projecte de "solidaritat humana" va néixer el 1999 per l'interès de Barenboim i el seu amic palestí Edward Said, crític i escriptor, a contribuir a aplacar l'enfrontament de la zona mitjançant un "diàleg" entre els tres elements que formen la música: el ritme, l'harmonia i la melodia. Es tracta de música "per temperar", segons va dir ahir el músic argentinoisraelià, en roda de premsa acompanyat de l'expresident Felipe González, patró de la fundació Barenboim-Said.
"Una hora de música és una hora menys a prop del fonamentalisme i la violència", va explicar el director, que va reconèixer les dificultats del concert de Ramal.la perquè tant jueus com palestins veuran l'altre com "el dolent de la pel.lícula", en expressió de l'exlíder socialista.
Cap dels membres de l'orquestra ha rebutjat tocar a la capital palestina, en un acte que, segons Barenboim, serà "metapolític", més enllà de la política, però que té a veure amb la convivència dels ciutadans.
Mercedes Jansa
El Periódico