ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Els músics alcen la veu

21/6/2005 |

 

Coincidint amb el Dia de la Música, la Unió de Músics de Catalunya ha decidit alçar la seva veu en una manifestació avui a Barcelona.

Amb motiu del dia de la música, la Unió de Músics de Catalunya -que representa els drets d'uns 4.000 professionals arreu de Catalunya- ha decidit que no hi ha res per celebrar i que el més assenyat és posar-se de dol. I així ho faran avui en la manifestació convocada per a aquesta tarda (18.00 h) a la plaça Catalunya. Tots els participants aniran vestits de negre i tocaran la Marxa fúnebre de Chopin en el seu recorregut al llarg de la Via Laietana i el carrer Jaume I fins a arribar a la plaça de Sant Jaume, on faran entrega del manifest que han elaborat a la Generalitat i a l'Ajuntament.

Antoni Mas, president de la Unió de Músics de Catalunya, explica els motius que els han portat a aixecar la veu per fer sentir la seva protesta. Tot neix de "la desconsideració general que viu la nostra professió als ulls de la societat i de qui la representa. Artísticament som admirats però no institucionalment". Els músics es queixen del fet que les administracions no presten prou atenció a l'activitat laboral dels músics, i en aquest sentit, Mas concreta que la gota que ha fet vessar el got ha estat la rua de carrer de Carlinhos Brown: "A segons quins esdeveniments se'ls dispensa una atenció desmesurada, però la majoria dels músics estem completament desatesos".

Mas reconeix que en els últims mesos han detectat una bona predisposició per part de les administracions d'anar solucionant problemes: "Potser amb aquesta protesta s'acabarà d'agilitzar tot plegat, ja que la situació és molt greu".

És important ressenyar que la Unió de Músics de Catalunya està formada per sis entitats federades pertanyents al món de la música: Associació Catalana de Compositors, Associació Catalana d'Intèrprets de Música Clàssica, Associació de Cantants i Intèrprets Professionals en Llengua Catalana, Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya, Associació de Músics de Tarragona i Associació Musicat. A més a més, la iniciativa compta amb l'adhesió d'altres associacions i col·lectius vinculats amb el món de la música a Catalunya.

Manifest de greuges
En el manifest de greuges de la Unió de Músics s'hi exposen sis reivindicacions. En primer lloc, la dignificació del concepte de músic, per tal que sigui entès com un professional de l'art i que gaudeixi dels drets inherents a qualsevol treballador. En segon lloc, es reclama la modificació de les normatives i la reducció de les taxes que afecten negativament els espais de música en viu per tal que s'adeqüin a les diferents característiques dels locals i que siguin considerats equipaments culturals. La situació és greu, ja que cada vegada hi ha menys locals de música en viu a Barcelona.

La tercera reivindicació fa referència a la potenciació de les actuacions en directe als mèdia i també a l'ampliació del temps dedicat a la música en viu. La Unió de Músics denuncia l'escandalosa presència del playback i d'artistes prefabricats des de multinacionals a la televisió. El punt quart es refereix al foment de la cultura musical. Al cinquè es reclama la gratuïtat dels anuncis de sales i concerts a la secció de cartellera dels diaris. I, per últim, es demana més suport per a les associacions professionals de la creació, interpretació i gestió, i el reconeixement d'aquestes com a interlocutors. Lluís Marrasé, director de l'Associació de Cantants i Intèrprets en Llengua Catalana, remarca que aquestes reivindicacions "no són per assolir un bé corporativista sinó per millorar una manifestació artística que interessa a tota la societat".

Les sis revindicacions
1. Dignificació del concepte de músic, perquè sigui entès com un professional de l'art i tingui els drets inherents a qualsevol treballador.

2. Modificació de les normatives i reducció de les taxes que afecten negativament els espais de música en viu perquè s'adeqüin a les diferents característiques dels locals i siguin considerats equipaments culturals.

3. Potenciar les actuacions en directe i ampliació del temps dedicat a la música en viu als mitjans de comunicació (amb més incidència a la televisió).

4. Foment de la cultura musical i increment de la seva presència a l'ensenyament.

5. Gratuïtat dels anuncis de sales i concerts a les cartelleres dels diaris.

6. Suport a les associacions professionals de la creació, interpretació i gestió, i reconeixement d'aquestes com a interlocutors vàlids per planificar polítiques d'actuació.

Toni Vall
Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet