La Festa de la Música uneix avui concerts i reivindicació
21/6/2005 |
La Festa de la Música, creada a França el 1982 i que actualment se celebra en un centenar de països, vol avui centrar les mirades en un sector productiu castigat per la crisi. A Barcelona ofereix un programa de 270 concerts que reuniran més de 3.000 músics en 43 espais urbans. Entre ells destaca l'homenatge a Jaume Aragall, a les vuit del vespre al passeig del Born.
El clima és, no obstant, més de reivindicació que no pas de festa. Els portaveus de la Unió de Músics de Catalunya (UMC), que acull uns 4.000 professionals, van parlar ahir de "dia de dol", ja que, segons la seva opinió, la música no s'ha consolidat en la nostra societat com un objecte cultural, i els artistes i instrumentistes veuen com la seva feina se situa cada dia en un terreny més precari. La pràctica del playback a la televisió, la fragilitat de l'educació musical, els problemes de l'agenda escènica barcelonina, així com les restriccions als carrers, centren les seves reclamacions.
La "dignificació del concepte de músic com a treballador de l'art" constitueix el primer punt del manifest de la UMC, presentat ahir i que demana una "modificació de les normatives i reducció de les taxes" aplicades a les sales que programen concerts. El text reclama més música en directe a la ràdio i la televisió, el foment de l'ensenyament musical i la gratuïtat dels anuncis de sales i actuacions a les cartelleres dels diaris.
El detonant de la seva protesta va ser, segons van dir, la rua de Carlinhos Brown de l'any passat, realitzada "amb totes les facilitats mentre el tractament de la música en viu a la ciutat no era, ni de bon tros, el que hauria de ser". La UMC ha convocat una manifestació que transcorrerà avui a partir de les sis de la tarda des de la plaça de Catalunya fins a la de Sant Jaume (on entregarà el manifest a la Generalitat i l'Ajuntament), i en la qual els participants desfilaran vestits de negre i interpretant la marxa fúnebre de Chopin.
L'oferta de música gratuïta inclou aquesta tarda i nit, entre altres propostes, un cartell de hip- hop, amb una adaptació del Quixot, a l'avinguda de la Catedral, així com el concert de silencis Tubes al llac (parc de la Ciutadella) i els grups d'estudiants de música a la plaça Reial. La Rambla acollirà la Fira de la Música, així com la cercavila de Kabum-Tabalers de Gràcia.
Jordi Bianciotto
El Periódico