'Orfeu als inferns' reforça els llaços entre Romea i Liceu
28/4/2003 |
Visió força més irreverent cap al mite clàssic que la mostrada a l''Orfeo ed Euridice' de Gluck.
Avui s'estrena oficialment 'Orfeu als inferns', l'opereta d'Offenbach que Joan Anton Rechi, director del muntatge, ha traslladat al món de la revista.
C alixt Bieito, director artístic del Romea, ho va deixar clar en la presentació de l'espectacle: "Sóc un fervent admirador de l'opereta i la sarsuela, gèneres que no considero menors". L'oportunitat de presentar-ne un exemple va venir de la mà del Liceu, que fins al dia 29 té en cartellera Orfeo ed Euridice, de Gluck. "En Joan Matabosch [director artístic del Liceu] em va comentar llavors per què no fèiem l'altra cara de la moneda", aquest Orfeu dels inferns d'Offenbach que mostra una visió menys reverent cap al mite clàssic que l'obra de Gluck.
Aquesta coincidència de programació s'inscriu en la línia que va apuntar Daniel Martínez, el responsable de la productora Focus, de col·laboració amb el teatre operístic. Un lligam que continua durant la temporada 2003-2004 amb Hamlet. Calixt Bieito durà al Romea el muntatge de l'obra de Shakespeare que aquest estiu estrena al Festival d'Edimburg, alhora que el Liceu posa en escena la versió operística de Thomas. "No és una col·laboració aïllada, sinó de futur", va indicar Matabosch, que es reflecteix també en "espectacles de petit format com La petita flauta màgica i El Superbarber de Sevilla".
L'opereta d'Offenbach també inicia una altra línia de col·laboració de Focus, en aquest cas amb el Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Mallorca, per coproduir espectacles i "establir un veritable intercanvi entre artistes", comentava Martínez. Com mostra, els quatre cantants que participen en aquest Orfeu als inferns i el director musical, Antoni Parera, entre altres presències balears.
Gamberrada sublim
Parera, responsable també de l'adaptació de la partitura, va qualificar la proposta de "gamberrada sublim", alhora que Joan Anton Rechi, encarregat de la direcció d'escena, insistia en la seva idea de presentar un divertiment "cínic, àcid i irònic". Per aconseguir-ho, ha comptat amb la participació de Pep Bras, un dels integrants d'El Terrat, per adaptar el llibret, "introduint elements contemporanis, però mantenint l'estructura de l'obra". "Hem potenciat personatges com Juno i Cupido, que aglutinen diversos rols de l'original, i l'Opinió Pública".
La presència d'actors habituals en els muntatges de Bieito com Boris Ruiz (John Styx), Mingo Ràfols (Juno) i Carles Canut (Júpiter) combinats amb cantants joves de formació clàssica com Fanny Marí (Eurídice) i David Ordinas (Orfeu) és un altre tret del muntatge. Bieito destacava el ràpid canvi de registre que han fet els primers: ja "van actuar fa unes setmanes a Londres espantant el públic" amb el Macbeth presentat al Barbican, mentre que ara "han de fer riure". Això sí, la música serà interpretada sense amplificació. Després de fer temporada al Romea, Orfeu als inferns anirà a les Balears i farà gira per l'Estat en castellà.
Xavier Cester
Avui