ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

CaixaForum i els carrers del Barri Gòtic acullen el Festival de Música Antiga

6/5/2005 |

 

Quinze concerts, classes magistrals, dos concerts familiars, un curs monogràfic i música en espais oberts del Casc Antic, constitueixen la generosa oferta del XXVIII Festival de Música Antiga. Es podrà seguir al CaixaForum i Barri Gòtic de Barcelona, del 27 d'abril al 15 de maig.

Un any més es reuneixen a Barcelona intèrprets de prestigi internacional amb motiu del Festival de Música Antiga. La música del final de l'Edat Mitjana i del principi del Renaixement és la principal protagonista d'aquesta edició.

Juntament als 15 concerts que se celebren a CaixaForum hi ha també un important programa formatiu: hi haurà concerts familiars, un curs monogràfic sobre manuscrits de l'època i una nova edició del Fringe, una sèrie de concerts gratuïts en carrers i places del Barri Gòtic.

La directora del festival, M. Carmen Palma, diu que una de les principals característiques d'enguany es la repetició de figures il.lustres que ja han participat en passades edicions. Un exemple és el concert de Pedro Memelsdorff (10 de maig), director de la formació Mala Punica i professor de flauta de bec a la Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), l'única de l'estat, afegeix Palma, amb un departament específic d'aquestes característiques.

Un altre artista destacat que repeteix és Fabio Biondi (7,8 i 9 de maig), violí solista i director del conjunt Europa Galante. Biondi serà l'intèrpret i responsable de tres concerts. "Hi ha altres artistes que van venir a edicions passades del festival, però que ara són inassolibles a causa del seu renom internacional", diu Carmen Palma. Tant els uns com els altres, considera, són els responsables "d'una gran tasca per despertar el gust per la música antiga al nostre país".

Gràcies a aquests artistes, continua Palma, "molts estudiants de música clàssica han descobert que hi ha més instruments a més del piano clàssic i el violí romàntic". Fa 28 anys, el director Nikolaus Harnoncourt començava a reivindicar l'ús d'instruments originals per la interpretació de música antiga. Sorgien aleshores també contratenors com Renè Jacob, que podien omplir el Saló del Tinell amb cent persones. Palma recorda que "la gent va quedar sorpresa de que la música antiga sortís al carrer".

El diumenge 8 de maig es celebrarà l'últim concert familiar amb Les quatre estacions de Vivaldi a càrrec de Europa Galante. Els cursos monogràfics es celebren el dies 30 d'abril i el 7, 14 i 21 de maig, i versen sobre temes tant variats com Els cantors i sonadors de llaüt italians del segle XVI i el seu repertori o El Llibre Vermell de Montserrat i l¿ordre dels franciscans. L'última classe magistral serà el 28 d'abril i la donarà Jos Van Immersel professor de pianoforte i clavicèmbal.

Música antiga al carrer
Una de les activitats destacades del festival són els concerts que es faran a espais singulars del Barri Gòtic a l'aire lliure, els dies 30 d'abril i 1 de maig. Aquesta és la secció coneguda com Fringe. Grups com Il Saltarello -integrat per dos clavicèmbals- o el quintet Bassorum Vox actuaran a espais com la Plaça de Sant Felip Neri, el Pati del Palau Centelles, o el Pati de la Real Acadèmia de les Bones Lletres.

Tots aquest concerts són gratuïts. El músics que integren aquestes formacions són joves intèrprets encara desconeguts però amb projecció de futur. Segons Palma, al Barri Gòtic, "on toquen mentre hi ha soroll i gent que passa, és on es veu la seva casta i on es veu que són futurs músics impertorbables". En la seva opinió, al carrer és on el músic es troba millor "perquè es troba davant d'un públic que està amb ell, no davant d'un jurat a qui és impossible seduir".

Toni Priante
Canal Cultura

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet