Jove Orquestra Nacional de Catalunya: Deu anys de planter musical
16/4/2003 |
La Jove Orquestra Nacional de Catalunya engega el mes vinent els actes d'aniversari amb la 'Primera simfonia' de Mahler.
Contribuir a la formació de les noves fornades de músics i ajudar-los en la seva inserció en el món professional. Aquests són alguns dels objectius de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC).
L a JONC va néixer el setembre del 1993 amb el nom de Jove Orquestra Simfònica de Catalunya i amb Josep Pons com a director artístic. 10 anys després, pel conjunt hi han passat més de 600 músics que s'han beneficiat de la tasca pedagògica d'un professorat provinent, en bona mesura, de les principals orquestres europees, i de l'experiència artística dels concerts que serveixen de culmininació de les diverses jornades de treball.
Roser Trepat, directora executiva de la JONC, va subratllar el paper clau que va tenir Josep Pons en l'èxit de la iniciativa, i va recordar la contribució de la primera comissió artística, integrada per Benet Casablancas, Jaume Cortadellas (que encara hi és) i Carles Riera.
Projecte específic
"Quan es va crear la JONC, només existia la Joven Orquesta Nacional de España -recorda Trepat-. Ens hi vam emmirallar molt, però alhora vam voler fer un projecte diferent". L'especificitat de la JONC es basaria en la recerca "dels millors professors en cada matèria" que permetessin als joves músics no només dominar diversos estils, sinó també ampliar els seus coneixements sobre el context en què es produeixen les diverses obres, i en la voluntat de "donar sortida professional" a la gent de l'orquestra, no només en altres conjunts simfònics arreu de l'Estat, sinó també en el camp de la docència.
Quina millor manera de celebrar l'aniversari d'una orquestra que fent música. La pròxima fita de la JONC serà la Primera simfonia de Mahler, que interpretarà els dies 3 i 4 de maig a l'Auditori de Barcelona. Manel Valdivieso, actual titular artístic de la formació, serà el director d'aquestes sessions, que s'emmarquen en la voluntat de "ser un conjunt cada cop més present per al públic del país".
És el primer cop que la JONC aborda una peça de gran repertori d'aquesta magnitud, un fet possible, segons Valdivieso, "per la maduresa de l'orquestra". En pròxims encontres de treball, el conjunt treballarà a les ordres d'Andrew Parrott i Antoni Ros Marbà (que la dirigirà per primer cop amb la Novena simfonia de Schubert), i tancarà les celebracions el 2004 amb qui va ser el seu titular durant vuit anys, Josep Pons, amb un programa de grans clàssics del segle XX.
El pròxim 8 de maig començaran les noves audicions per ingressar a la JONC i, de moment, ja hi ha unes 400 inscripcions. Es manté així un nivell similar al de les proves de l'any 2000, a les quals es van presentar 436 intèrprets, i es consolida el creixement espectacular respecte a la primera convocatòria, a la qual van assistir 200 joves. Però, a més del creixement quantitatiu, els responsables de la JONC van destacar també la millora qualitativa dels participants i, dada important, el fet que cada vegada són més joves. "La mitjana d'edat de la primera JONC era de poc més de 22 anys. Ara, dels 108 músics que tenim, només 15 tenen més de 20 anys", apuntava Manel Valdivieso.
Reincidents
Un altre element habitual en la majoria de joves músics que passen per la JONC: les ganes de repetir. Dels que actualment estan concentrats a Vic per prepapar la simfonia de Mahler, "més o menys la meitat ja fa temps que són a l'orquestra", indica Roser Trepat. Sempre, esclar, que compleixin els requisits d'edat (25 anys màxim) i superin les proves periòdiques a què es veuen sotmesos.
Una de les novetats de les noves audicions serà, al costat de la interpretació de dues obres de lliure elecció, l'obligació de tocar un passatge orquestral. Aquest canvi s'inscriu en la voluntat dels responsables de la JONC de preparar millor els joves músics de cara al que serà el seu futur més probable: presentar-se a les oposicions de les orquestres professionals.
Xavier Cester
Avui