Biondi, gran protagonista del Festival de Música Antiga
28/4/2005 |
El violinista italià actua en tres concerts amb el seu conjunt, L'Europa Galante.
El cicle l'organitza anualment la Fundació "la Caixa" i aquest 2005 arriba a la seva 28a edició. En total seran quinze concerts, un curs monogràfic, classes magistrals i el Fringe (actuacions gratuïtes al Barri Gòtic). L'edició d'enguany es farà entre el 27 d'abril i el 15 de maig i la majoria de concerts i xerrades tindran lloc a l'auditori de CaixaForum i a l'Església de Sant Felip Neri.
Sens dubte Fabio Biondi, un dels millors violinistes de música antiga de l'actualitat, és el gran reclam per a l'edició d'enguany. Biondi actuarà a Barcelona tres dies seguits (7, 8 i 9 de maig) presentant tres concerts que s'han titulat genèricament Carta blanca a Fabio Biondi. Aquesta pràctica, habitual a Europa, consisteix a oferir a un intèrpret assidu del festival l'oportunitat de crear el seu propi ambient, i responsabilitzar-se de l'elecció del repertori i dels artistes convidats. Així, Biondi ha triat el contratenor català Jordi Domènech per al segon dels concerts. El primer i l'últim estaran interpretats pels músics de L'Europa Galante, s'han titulat França vista des d'Itàlia, Itàlia vista des de França i Les quatre estacions de Vivaldi, i inclouran obres de Couperin, Händel, Sammartini, Telemann o Vivaldi, entre d'altres.
Però hi haurà més concerts i conjunts destacats. Per exemple, el 27 d'abril, el conjunt Micrologus, especialistes en el repertori de l'Edat Mitjana, ofereix un programa amb cantigues de Santa Maria. El dia següent, el trio que formen Hoeprich (clarinet), Kooistra (violoncel) i Immerseel (pianoforte) ofereix un programa amb música de Johannes Brahms. El Flanders Recorder Quartet, integrat únicament per flautistes de bec, oferirà el repertori del seu disc Magic el 29 d'abril. Daniel Taylor, excel·lent i jove contratenor canadenc, actua el 30 d'abril amb el llaüdista Sylvain Bergeron per oferir cançons i balades del Renaixement anglès.
Entrarem en el mes de maig amb el concert que el clavecinista Kenneth Weiss oferirà el dia 1, amb un programa amb música de Johann Sebastian Bach. L'Arpeggiata, un altre dels plats forts del festival, el 3 de maig farà un concert monogràfic titulat La tarantella. El conjunt Lux Orphei, amb el contratenor Carlos Mena al capdavant, ofereix un repertori de cançons profanes i melodies religioses espanyoles del segle XVII el dia 5. El grup Mala Púnica, el 10 de maig, tocarà música italiana compresa entre els anys 1380 i 1420. La Folata i Via Artis, més música del segle XIV, el 12 i el 13 de maig, respectivament. La Zefiro Baroque Orchestra, amb l'oboista Alfredo Bernardini al capdavant, actua el dia 14. Finalment, Accentus Austria, amb la soprano Maite Arruabarrena, tancaran el cicle de concerts el 15 de maig amb un programa de romanços sefardites.
A banda d'això, destaquem els concerts que formen el Fringe, que tindran lloc el cap de setmana del 30 d'abril i l'1 de maig a diferents espais del barri gòtic, i que protagonitzaran petites formacions de cambra. Seran 24 actuacions, totes elles gratuïtes.
Paral·lelament al Festival, Maricarmen Gómez Muntané coordina el curs monogràfic titulat L'Edat mitjana i el Renaixement: els manuscrits musicals, que constarà de quatre xerrades impartides per especialistes, alguns dels quals vinguts expressament des de l'estranger.
D'altra banda, Jos van Immerseel, destacat pianista i clavicembalista, impartirà, els dies 27 i 28 d'abril, classes magistrals a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).
Per informació detallada podeu consultar la web del festival.
Ritmes.net