Nou diccionari sonor d'instruments
8/4/2003 |
Cantus edita un CD doble amb exemples dels instruments medievals i renaixentistes més importants.
Una de les coses que més hem d'agrair al món del disc és la possibilitat que ens ha ofert de poder sentir músiques i músics que mai ens haguéssim plantejat de poder veure en directe. Ara surt al mercat un Diccionari d'Instruments de l'Edat Mitjana i del Renaixement, que ha elaborat José Carlos Cabello.
En 74 fragments de més de dues hores i quart es fa un recorregut per tota mena d'instruments, alguns dels quals probablement mai sentirem en directe. I a més, la música va acompanyada per un llibret generós, de gairebé 100 pàgines, en què s'expliquen les característiques més importants de cadascun d'aquests instruments, així com l'explicació corresponent de cada fragment. La novetat és que no caldrà que tinguem el diccionari d'anglès per fer consulta de certes paraules: tot està en castellà!
Els intèrprets són especialistes de la música antiga, com ara Andrew Lawrence-King, Christian Mendoze, l'Ensemble Gilles Binchois, La Reverdie, Juan Carlos Rivera o Dominique Vellard, entre d'altres.
Els fragments instrumentals són breus (la majoria no passen dels tres minuts) i estan ordenats per famílies: corda d'arc, corda polsada, flautes, tecla i vent. A més dels exemples dedicats a instruments en concret (sols o fent de solista) també es poden trobar molts grups instrumentals típics de l'Edat Mitjana o del Renaixement com ara conjunts de violes de gamba, de llaüts, de flautes o d'instruments de vent. Al llarg de les pàgines del llibret, s'hi poden trobar també reproduccions de pintures i gravats en què apareixen algun d'aquests instruments.
A partir d'ara imaginar-nos els sons medievals i renaixentistes ens serà més fàcil amb l'ajut d'aquest Diccionari Sonor de Cantus, una novetat discogràfica per anar obrint boca de cara al proper Festival de Música Antiga de Barcelona.
Pere Andreu Jariod
Ritmes