ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Gonçal Comellas: «L'educació musical ha evolucionat de manera molt positiva»

27/2/2005 |

 

El músic empordanès dirigirà avui més de 200 estudiants de música interpretant Beethoven a Sant Domènec.

«L'educació musical a l'Estat espanyol, malgrat que costa convèncer les institucions de la seva importància, ha evolucionat d'una manera molt positiva en els últims anys.» El músic empordanès Gonçal Comellas sap de què parla perquè des del 1988 -l'any en què va haver de deixar l'activitat com a concertista de violí per una distonia focal- imparteix classes com a catedràtic de violí del Conservatori Superior de Música del Liceu i arreu de l'Estat. Aquesta setmana ha estat a Girona, preparant el concert que dirigirà aquesta tarda al Teatre de Sant Domènec: més de 200 alumnes de música interpretant Beethoven.

«És cert que la maduresa aporta experiència, però la joventut té una altra qualitat no tan valorada però per mi molt estimada: l'absorció d'idees.» De sobte, Gonçal Comellas recorda la seva pròpia joventut i un moment en concret que ara pren un nou simbolisme: va ser al Teatre Municipal de Girona on Comellas va interpretar per primera vegada, amb 16 o 17 anys, el concert per a violí i orquestra de Beethoven. Aquesta tarda dirigirà al Teatre de Sant Domènec (19.00, gratuït) la Setena simfonia i la Fantasia coral de Beethoven. Aquest concert clourà el curs d'orquestra i instruments de corda que Comellas ha ofert aquesta setmana al centre cultural La Mercè, dins dels Cursos de Música de Girona i de la X Setmana Cultural del Conservatori. En el curs de violí ha tingut 13 alumnes, provinents fins i tot d'Andalusia i Extremadura.

«La pedagogia musical inclou un camp immens de coneixements tècnics i artístics, i jo intento combinar les dues coses de manera conjunta, però sempre donant prioritat al fet artístic i posant la tècnica al seu servei», diu Comellas, que creu que l'obra de Beethoven «és molt densa i té una dificultat intrínseca amb un gran potencial pedagògic, ja que posa els alumnes en un estat de tensió creativa molt profitós, gairebé de precombat».«Estic convençut que a Sant Domènec farem un concert molt digne», afegeix.
Entre els professors que han col·laborat en la preparació d'aquest concert, hi ha l'italià Stefano Pezzi, membre de l'Orquestra Nacional de la RAI, que ha dut a terme un curs de violoncel amb alumnes del Conservatori. També avui, a 2/4 d'1 del migdia, aquest grup de sis violoncel·listes oferirà un concert a la sala polivalent de La Mercè.

Xavier Castillón
El Punt

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet