ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Passat i futur se sintetitzen a l'Auditori amb el festival Nous Sons

11/2/2005 |

 

"Les músiques contemporànies no sorgeixen del no-res. Dialoguen amb el passat i alhora creen el futur". Així presenta Nous Sons 2005 el director del festival, Agustí Fernández. El certamen acull artistes joves i veterans, barrejant formats acústics, electrònics i cant coral. Del 9 de febrer al 18 de març.

El pianista Agustí Fernández és músic professional des dels 13 anys, i sovint reconeix que la seva música està influenciada pel jazz i la música contemporània. No és d'estranyar, doncs, que hagi apostat per un festival de barreja, on acull vells amics, com Carles Santos, i noves promeses com Vassili Petrenko.

"Un festival de les músiques dels nostres dies -diu Fernández- ha de ser forçosament un reflex de totes les interaccions possibles en l'àmbit sonor, les que miren al futur i les que revisen el passat, les de grans dimensions i les de petit format, les acústiques i les electròniques".

Del repertori destaquen les nombroses interpretacions de les obres d'Arvo Pärt (1935), amb motiu del seu setantè aniversari. El compositor estonià és conegut per la seva avantguarda partint del medievalisme, i aquesta barreja és l'essència del festival: viure en el present sense renunciar al passat.

L'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) amb Vassili Petrenco, The Hilliard Ensemble, el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana i el Trio Kandinsky interpretaran les obres de Pärt.

The Hilliard Ensemble (19 de febrer) està considerat el més prestigiós quartet vocal masculí especialitzat en música antiga. Han interpretat la música contemporània de reminiscències medievalistes d'Arvo Pärt en diverses ocasions, i de fet són les veus que apareixen a Arbos, el disc de l'estonià.

El Cor de Cambra del Palau (5 de març) interpretarà La passió Segons Sant Joan. L'obra religiosa de Pärt és un exemple de com el compositor ha retornat al text religiós. L'obra d'aquest concert reviu la tonalitat i contemplació de l'edat antiga.

Agustí Fernández també ha convidat al seu mestre Carles Santos, un dels creador de la música contemporània més energètica. El compositor de Vinaròs interpretarà en solitari al piano el seu treball Transfer. Fernández qualifica la seva música d'"energètica, vital, però també fràgil i delicada, gairebé catàrtica".

I la cloenda de Nous Sons 2005 (18 de març) corre a càrrec de Magnus Lindberg, un compositor polivalent, amant del simfonisme de Sibelius i del punk rock alemany. Conegut internacionalment per les seves creacions, també és un excel·lent pianista. Per cloure el recorregut per la seva obra, el compositor d'Hèlsinki serà present al festival com a pianista solista per interpretar el seu Concert per a piano i orquestra de l'any 1991. El programa es completa amb obres d'un clàssic viu i un jove valor en alça: Pierre Boulez i Francisco Lara.

Els aires més moderns
Al festival també hi tenen cabuda aires purament moderns, com el free-jazz i la improvisació (Spanish Brass Luur Metalls & Kenny Wheeler, 12 de febrer), o l'electroacústica. Phosphor (16 de febrer) és la proposta més forta del festival en electroacústica. Res no és el que sembla quan es tracta de l'octet berlinès: qualsevol so és transformat en una altra cosa per la màgia de l'electrònica. Amb només quatre anys de vida, el grup ja és un del nous referents en aquesta variant musical.

El sextet alemany Trigger, creat el 2002, també aposta per nous llenguatges. Practiquen l'eclecticisme i la pluridisciplina com a punt de partida i no pas com una actitud estètica. Electroacústica, dansa, teatre i improvisació tindran cita el proper dimecres 23.

Raquel Foix
Canal Cultura

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet