Mor el compositor Antoni Pérez, durant mig segle director de l'Orfeó Gracienc
29/1/2005 |
Diumenge a les 12 del migdia es faran al tanatori de les Corts els funerals i l'enterrament del compositor i director coral Antoni Pérez i Simó, que ha mort a Barcelona als 84 anys. Pérez Simó va estar vinculat tota la vida a l'Orfeó Gracienc, del qual va ser director, i a la Basílica de la Mercè, d'on era l'organista des del 1941. Simó va escriure més de tres-centes obres. L'any 2001 va rebre la Creu de Sant Jordi.
El compositor Antoni Pérez Simó, director durant mig segle de l'Orfeó Gracienc, institució d'arrelament catalanista i emblemàtica en el cant coral català, ha mort a Barcelona als 84 anys.
La Fundació Orfeó Gracienc ha comunicat en una nota de premsa la mort de qui va ser el seu director entre el 1945 i el 1996 i que va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi.
L'orfeó ha comunicat que la vetlla del músic se celebrarà demà dissabte al tanatori de les Corts, on se celebrarà diumenge al migdia un acte de comiat. El funeral tindrà lloc dimarts que ve, 1 de febrer, a la basílica de la Mercè, de la qual Pérez i Simó era organista i mestre des del 1946.
El músic va néixer a Barcelona el 5 de desembre de 1920 i va iniciar els seus estudis musicals amb el mestre Lluís Millet a l'Escolania de la Mercè.
El 1935 va continuar els estudis a l'Escola Municipal de Música i va cursar els estudis de solfeig i teoria amb el mestre Frederic Alfonso, piano amb Tomàs Buxó, orgue amb el mestre Suñé, i harmonia i composició amb els mestres Jaume Pahissa i Joaquim Zamacois.
El 1940 va ser nomenat subdirector de l'Orfeó de Sants, on es va formar per a la direcció coral sota la direcció del seu pare, el mestre Pérez Moya.
El 1941 va ser nomenat organista de la Basílica de la Mercè i en reorganitzar-se l'Orfeó Gracienc, el 1945, en va ser nomenat director. El 6 de desembre va fer el seu primer assaig en aquest càrrec i el 26 d'octubre del 1946 va dirigir el seu primer concert per inaugurar el local reconstruït.
Des del 1959, dirigia també l'Orfeó de Santa Llúcia i des del 1961 l'Orfeó Santa Cecília de l'Organització de Cecs, entitat en què es va especialitzar en l'ensenyament als no vidents mitjançant el sistema Braille.
Amb l'Orfeó Gracienc va dirigir obres com l'oratori "El Messies" de Handel, "La passió, segons sant Joan" de J.S. Bach, i també l'oratori de Franz Listz "Llegenda de santa Elisabet".
El 27 d'octubre del 1996 es va celebrar un concert al Palau de la Música Catalana per commemorar el 50 aniversari de direcció musical del mestre.
També va dirigir diversos concerts a la resta de Catalunya, Andorra, Mallorca, Menorca, Madrid, Saragossa, València, Alacant, en diferents ciutats franceses, a Itàlia, Àustria, Ciutat del Vaticà, Holanda, Liechtenstein i Alemanya.
Com a compositor, va escriure múltiples obres, principalment de música coral, cançons populars, obres religioses i sardanes. Entre les seves millors obres destaquen "La cantata catalana", "La muntanya" o "La cantata nadalenca", estrenada el 3 de desembre del 2004 a l'església barcelonina de la Bonanova. Va posar música a obres d'autors literaris com Manel Bertran Oriola, Miquel Saperas i Jacint Verdaguer.
TeleNotícies.com