Un orgue digne d'una catedral
12/12/2004 |
Les tasques de reconstrucció de l'orgue de concepció barroca de Castelló d'Empúries finalitzen després de 30 anys.
Dimecres passat va ser un gran dia per a Castelló d'Empúries. Es va celebrar la finalització del procés de restauració de l'orgue de la catedral, de concepció barroca, de característiques hispanofranceses i únic a la península Ibèrica. El monumental instrument el va començar a construir el 1803 l'orguener francès Jean Pierre Cavaillé i el va acabar Gaieta Vilardebó, el 1854. Durant la Guerra Civil va patir greus desperfectes i els tubs metàl·lics van anar destinats a la indústria de la guerra. El 1974, un jove orguener alemany, Gerhard Grenzing, es va interessar per l'orgue i va fer una proposta de restauració, que va ser acceptada. Donacions particulars, subvencions institucionals i col·lectes populars han fet possible el somni.
4.500 tubs, 5 cossos, 4 teclats -cadireta, orgue major, eco i recitatiu- i 57 jocs són algunes de les xifres relacionades amb l'orgue de la catedral de Castelló d'Empúries, com també ho és la dels 700 assistents, dimecres passat, a la celebració de la finalització del procés de restauració. El més important, amb la incorporació del quart teclat de la consola en la darrera fase de l'operació, ja està fet, ara la resta són detalls, com ara l'operació de neteja a què haurà de ser sotmès un dels mobles de la part superior de l'orgue, o la inclusió d'algun registre més.
Durant els darrers 30 anys, i en diferents fases, Gerhard Grenzing s'ha ocupat de la restauració de l'orgue, del qual diu que és un dels més grans i complets de la seva època a l'Estat i als països veïns. Però des de l'any 1981, en què Grenzing va tenir llesta la restauració de la cadireta, Castelló ha estat una localitat fixa en el cicle de concerts d'orgue d'estiu de Catalunya. Al llarg de tots aquests anys s'han implicat en l'operació institucions, comptant-hi l'Ajuntament, i particulars; s'han realitzat col·lectes populars i al voltant d'aquest instrument hi ha crescut l'Associació Amics de l'Orgue, que ha estat una peça important en tot el procés. L'instrument també ha estat objecte d'un exhaustiu treball acadèmic, multipremiat, elaborat per Irene Colomer.
L'objectiu, ara, a més de programar concerts, és potenciar la secció d'orgue de l'escola municipal de música de Castelló.
Dani Chicano
El Punt